Επενδύσεις έως και 250 εκατ. ευρώ για τα υδατοδρόμια

Επενδύσεις έως και 250 εκατ. ευρώ για τα υδατοδρόμια

Με εκπροσώπους εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν χρήματα για τα υδατοδρόμια, συναντήθηκαν σήμερα οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίτρτζης.

Το επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή κινεζικών εταιριών και των εταιριών Hellenic Seaplanes και Petrichor Capital Partners εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υπόθεση των υδατοδρομίων και ανέφεραν ότι το επενδυτικό σχήμα που εκπροσωπούν μπορεί να κάνει επενδύσεις έως και 250 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι ζήτησαν διευκρινίσεις του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των υδατοδρομίων και αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο κινήτρων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, πάντα στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε την προτεραιότητα που δίνει η Ελλάδα στα υδατοδρόμια, καθώς και ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία τους, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για να εκδίδονται γρήγορα οι προβλεπόμενες άδειες.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι τα υδατοδρόμια είναι δημόσιο αγαθό, είναι προς χρήση όλων των ανθρώπων, και η ελληνική πολιτεία θέλει συνδέσεις με όλα τα μικρότερα νησιά. Όπως είπε, οι διαδικασίες για τη λειτουργία τους προχωρούν αποκλειστικώς στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δύο υπουργοί σημείωσαν ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή και σε επενδύσεις παραγωγικών μονάδων, όπως για την παραγωγή ή συναρμολόγηση εξοπλισμού, ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για υδατοδρόμια και υδροπλάνα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να λειτουργήσει υποβοηθητικά στους όποιους ενδιαφερόμενους, μελλοντικούς επενδυτές.