«Πάει» για Μάρτιο η συμφωνία για ΔΕΣΦΑ

Οι επενδυτές και η διαδικασία

«Πάει» για Μάρτιο η συμφωνία για ΔΕΣΦΑ

Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ με τους επενδυτές. Κατόπιν θα ακολουθήσουν η διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) που μπορεί να διαρκέσει από έναν έως έξι μήνες και αμέσως μετά η διαδικασία απόσχισης του ΔΕΣΦΑ από την ΔΕΠΑ.

Με αυτά τα δεδομένα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο τρίμηνο του 2018. Σε ό,τι αφορά στο ύψος του τιμήματος, οι προσφορές θα πρέπει να είναι πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρόταση των Αζέρων της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για το 66% του Διαχειριστή κονταροχτυπιούνται η κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) καθώς και η επίσης ισπανική εταιρία Regasificadora del Noroeste S.A.

Οι εταιρίες που διεκδικούν το προαναφερόμενο ποσοστό του Διαχειριστή έχουν ζητήσει παράταση για την υποβολή της δεσμευτικής τους πρότασης. Αυτή, με βάση τους όρους του Ταμείου, ήταν η 22α Δεκεμβρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε άτυπη παράταση της προθεσμίας υποβολής ενός μήνα, προκειμένου οι προσφορές να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup αφού η κατάθεση προσφορών αποτελεί προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του διοργάνωσε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο ΔΕΣΦΑ .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ