Σε ποιο δρόμο βρίσκεται η mega τουριστική επένδυση της «Atalanti Hills»

Πάνω 5.500 θέσεις εργασίας από την επένδυση 

Σε ποιο δρόμο βρίσκεται η mega τουριστική επένδυση της «Atalanti Hills»

Ευρέως γνωστό έγινε το 2005 ότι στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας, στα σύνορα με τη Βοιωτία, σχεδιαζόταν μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία μέχρι το mega πρότζεκτ των 1,5 δισ. ευρώ "Atalanti Hills" στην περιοχή "Έξαρχος" του δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας να βρει τελικά το δρόμο της υλοποίησης.

 

Τώρα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί, για τη συνταγματικότητα ή μη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την τουριστική επένδυση. Η επεξεργασία του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, λόγω της σπουδαιότητας των συνταγματικών θεμάτων που ανακύπτουν.

Ειδικότερα, κατατέθηκε στο ΣτΕ για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή "Έξαρχος" Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδος. Η επίμαχη περιοχή είναι στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, και απέχει από τη θάλασσα περίπου 11 χλμ. Επίσης, με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι χρήσεις γης, η μέγιστη εκμετάλλευση της όλης έκτασης κ.λπ.

Η έκταση ανέρχεται σε 12.351.470 τ.μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ.μ. και μη δασικό τα 440.815,61 τ.μ. Μάλιστα, το 2015 αποχαρακτηρίστηκε από αναδασωτέα, έκταση των 12.321 τ.μ.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες η επένδυση αναμένεται να εξασφαλίσει περισσότερες από 5.500 μόνιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση ανά έτος και με την πλήρη λειτουργία της τουριστικής μονάδας θα εξασφαλίσει πάνω 8.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Κατά το στάδιο κατασκευής οι θέσεις απασχόλησης κυμαίνονται από 310 έως 885 ανά έτος.

Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακό, εκπαιδευτικό και γαστριμαργικό κέντρο.