Τα πάνω - κάτω: Στον έλεγχο των τραπεζών τώρα η Forthnet

Πώς διαμορφώνεται τώρα το μετοχολόγιο

Τα πάνω - κάτω: Στον έλεγχο των τραπεζών τώρα η Forthnet

Ο έλεγχος της Forthnet περνάει στις πιστώτριες τράπεζες που αποτελούν πλέον και τυπικά τους μετόχους της εταιρείας, μετά την μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, ασκήθηκαν δικαιώματα μετατροπής σε μετοχές της Forthnet για συνολικά 53.668.147 Μετατρέψιμες Ομολογίες από τους ομολογιούχους Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank. Πρόκειται για ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

Η απόφαση να μετατρέψουν τμήμα των μετοχών που δεν ξεπερνά την καταστατική μειοψηφία, συνδέεται σαφώς με το γεγονός πως έτσι δεν είναι απαραίτητη η υποβολή δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της Forthnet.


Οι δανείστριες τράπεζες είχαν αναλάβει πριν από ένα χρόνο την εταιρεία μετά την τελευταία έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) ύψους 70 εκατ. ευρώ. Αρχικά η εταιρεία επιχείρησε να αντλήσει 99 εκατ. ευρώ, αλλά η κάλυψη ανήλθε στο 70% μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που πραγματοποίησαν οι ίδιοι οι δανειστές της επιχείρησης.

Η απόφαση των τραπεζών να λειτουργούν πλέον και ως μέτοχοι της εταιρείας, πέρα από δανειστές, ήταν αναμενόμενη ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη διάσωση της εταιρείας και θα τους δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία αλλά και τις ιδιαιτερότητές της.

Mεγαλύτερος μέτοχος με 32,26% παραμένει η Largo Ltd, μητρική εταιρεία της Wind Hellas, ενώ στο δημόσιο της Τυνησίας παραμένει το 22,6% και στον Abdulaziz Al Ghurair το 20,64%. Η Vodafone Ελλάδος διατηρεί το 6,51%.

Μετά τη συμφωνία, ο τραπεζικός δανεισμός για τον οποίο την τελευταία 7ετία η εταιρεία είχε καταβάλει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για τόκους, μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμος.