Ανοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές: Συνεχίζεται ο καυγάς

Ανοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές: Συνεχίζεται ο καυγάς

Ως νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε η 16η Ιανουαρίου 2018

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη του εμπορικού κόσμου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες Κυριακές.


Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προτίθεται, αν δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση μέχρι τον Μάρτιο του 2018, στην αίτηση αναστολής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που έχει καταθέσει, να προχωρήσει εκ νέου σε ασφαλιστικό μέτρο για την αναστολή της.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης για το θέμα, στις 19 Ιουλίου, η ΕΣΕΕ, μαζί με άλλους φορείς και ιδιώτες έμπορους, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής της υπ' αριθμ. 75812-06?/07/2017 αποφάσεως του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης « Ορισμός περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κατ΄ εφαρμογή της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013».

Ακολούθως, η προσπάθεια όλων των αιτούντων επικεντρώθηκε στην εισαγωγή της υπόθεσης στο τμήμα διακοπών του Δικαστηρίου, ώστε να είναι επίκαιρη η αναστολή της και να μην φτάσουμε κοντά στα τέλη του Οκτώβρη, οπότε και χρονικά λήγει για το τρέχον έτος το άνοιγμα των καταστημάτων στις προκαθορισμένες περιοχές.
Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα η υπόθεση να εισαχθεί τελικά στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, όπου και εκκρεμεί, ενώ η εκδίκαση της αναστολής της ως ασφαλιστικού μέτρου δεν έχει πλέον νόημα, δεδομένου ότι η χρονική επενέργεια της Υπουργικής Απόφασης για το 2017 λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Η υπόθεση αρχικά εισήχθη προς συζήτηση στο ως άνω Τμήμα την 24 Οκτωβρίου, πλην όμως αναβλήθηκε αυτεπάγγελτα, μετά από αίτημα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και ενόψει του πρόσθετου φόρτου που δημιουργήθηκε στον εισηγητή της υπόθεσης από τις παρεμβάσεις υπέρ του υπουργείου των ΣΕΒ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΤΕ και Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ως νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε η 16η Ιανουαρίου 2018. Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης της υπ' αριθμ. 100/2017 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαίωσε απόλυτα τις θέσεις της ΕΣΕΕ, η έκδοση της νέας κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να γίνει σύντομα. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, η απόφαση δεν έχει εκδοθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018, τότε πλέον η ΕΣΕΕ και οι λοιποί αιτούντες επιφυλασσόμαστε να επιδιώξουμε και πάλι το ασφαλιστικό μέτρο για την αναστολή της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα αρχίσει να παράγει και πάλι τα αποτελέσματά της από 1ης Μαΐου 2018».

Όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, η Κυριακή είναι παραδοσιακή ημέρα αργίας για τους Έλληνες και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και προσθέτει: Τα έξοδα των εμπόρων για υπερεργασία κάθε εργάσιμη Κυριακή είναι 9 εκατ. ευρώ, ενώ για τις 30 Κυριακές 270 εκατ. ευρώ και για τις 52 πάνω από 450 εκατ. ευρώ. Ξεκάθαρα λοιπόν, όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά στις εμπορικές επιχειρήσεις και μάλιστα προϋποθέτει το κόστος αυτό να είναι κέρδος από την αύξηση του τζίρου, που πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ ετησίως.