Ένα μεγάλο επενδυτικό project προωθεί ο ΔΕΣΦΑ

Όλο το σχέδιο της εταιρειάς

Ένα μεγάλο επενδυτικό project προωθεί ο ΔΕΣΦΑ

Ένα νέο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από γνωστά αλλά και λιγότερο προβεβλημένα project, περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο του ΔΕΣΦΑ.

Όπως προβλέπει το σχέδιο του προγράμματος ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2016-2027, που υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κι εκείνη με τη σειρά της το έδωσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, οι κυριότερες επενδύσεις αφορούν στη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη ναυτιλία, στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Σκοπίων και στην ενίσχυση του δικτύου λόγω της εισόδου στο σύστημα του αερίου που θα έρχεται από τον TAP.

Ο ΔΕΣΦΑ προετοιμάζει νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 148 εκατ. ευρώ σε έργα στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Ειδικότερα, στα 30εκατ. ευρώ φτάνει το έργο της κατασκευής προβλήτας Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα. Θα εξυπηρετήσει τη λειτουργία της φόρτωσης πλοίων μεταφοράς LNG μικρού μεγέθους, χωρητικότητας 1.000 κυβικών μέτρων ως 20.000 κυβικών μέτρων.

Τα μικρότερα από αυτά θα ανεφοδιάζουν πλοία, είτε της ακτοπλοΐας είτε της ποντοπόρου ναυτιλίας, στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τα μεγαλύτερα θα τροφοδοτούν δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Ο βασικός σχεδιασμός του έργου προβλέπεται να αρχίσει στο τέλος του 2017. Σε ό,τι αφορά το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αυτό έχει ως προϋπολογισμό τα 48,7 εκατ. ευρώ. Το μήκος του στο ελληνικό έδαφος είναι 55 χλμ. και θα ξεκινά από τη Νέα Μεσήμβρια έως τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, στο ύψος του Τελωνειακού Σταθμού Ευζώνων.

Στα 49εκατ. ευρώ εκτιμάται το έργο της κατασκευής σταθμού συμπίεσης στην Αμπελιά Φαρσάλων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, εν όψει της διασύνδεσης του TAP και της υποδοχής επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ