Το «θρίλερ» έχει όνομα: Ελληνικό

Όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Το «θρίλερ» έχει όνομα: Ελληνικό

 «Κολλημένη» στα γρανάζια των καθυστερήσεων συνεχίζει να παραμένει το Ελληνικό που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. H πολυαναμενόμενη χθεσινή -τρίτη κατά σειρά- συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την υπόθεση οδηγήθηκε σε αναβολή, κατόπιν εισήγησης της προεδρεύουσας και γενικής γραμματέως Μαρίας Βλαζάκη. Υπέρ ψήφισαν 11 μέλη και εναντίον 6.

Όλα δείχνουν πως στη συνεδρίαση της ερχομένης Τρίτης θα κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη μεγάλο τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το επενδυτικό σχήμα.

Ανοικτό παραμένει και το θέμα με την ανακήρυξη τμήματος του πρώην αεροδρομίου σε δασική έκταση. Η ένσταση που είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά συζητήθηκε προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Δευτέρα.

Το Ελληνικό φαίνεται να χτυπά στον πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αμφιβολίες ακόμη και για το εάν οι κυβερνητικές διακηρύξεις για την υλοποίηση του έργου είναι πραγματικές ή απλώς προσχηματικές. Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι διχάζει το κυβερνών κόμμα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, θα εξεταζόταν το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό. Τα μέλη του ΚΑΣ επέλεξαν την αναβολή καθώς τα περισσότερα θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστούν οι μελέτες και το σχέδιο δίχως να εξεταστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας εφορίας για την κήρυξη περίπου του 1/3 της έκτασης ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης είχε εμφανιστεί κάθετος ότι η επένδυση θα προχωρήσει. «Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες» είχε πει μεταξύ άλλων στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε ενοχλημένο από την εξέλιξη και έσπευσε να διακηρύξει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει η επένδυση, ενώ την ίδια στιγμή άσφησε αιχμές προς το ΚΑΣ, μιλώντας για «σκόπιμες κωλυσιεργίες». Απομένει να φανεί εάν η φερόμενη αυτή πολιτική βούληση θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απειλείται με εκτροχιασμό όλη η επένδυση.

Όπως είναι προφανές, οι νέες καθυστερήσεις προκαλούν σοβαρό προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά τους, καθόσον αφορούν την πρόοδο της μεγαλύτερης επένδυσης που έχει δει η χώρα τα τελευταία χρόνια και ενός έργου που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ