Τι κοινό έχει ο ΔΕΣΦΑ με το «γεφύρι της Άρτας»

Τα σενάρια

Τι κοινό έχει ο ΔΕΣΦΑ με το «γεφύρι της Άρτας»

Από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μέρα σε μέρα αναμένεται η short list για τον ΔΕΣΦΑ. Η αναμενόμενη για αυτή την εβδομάδα τελική λίστα των εταιριών που θα περάσουν στην επόμενη διαγωνιστική διαδικασία δεν θα εκδοθεί ακόμη, αλλά την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την πρότασή τους για τα κοινοπρακτικά σχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσουν στην τελική ευθεία διεκδίκησης του 66% του Διαχειριστή και αφετέρου, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται εφικτό να συνεδριάζει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου εισέρχεται σε στάδιο ωρίμανσης ύστερα από τέσσερα χρόνια περιπετειών και άγονων διαδικασιών που κατέληξαν στην ακύρωση του διαγωνισμού προ διετίας.

Οι υποψήφιοι που αναμένουν τα αποτελέσματα της short list είναι η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι SnamS.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Το δεύτερο σχήμα είναι διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.
Έτερος διεκδικητής είναι η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS), η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο Άγγελος Αγγέλου.

Από το Κατάρ έρχεται η Powerglobe LLC, η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο.

Επίσης στον διαγωνισμό συμμετέχει και η επενδυτική Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή θυγατρική της Macquarie Group Limited και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δίκτυα μεταφοράς και διανομής αερίου. Η Macquarie έχει πλειοψηφικό μερίδιο στη Societa Gasdotti Italia.