Η ομογένεια στηρίζει τον father Alex

Οι ισχυρότεροι Έλληνες του κόσμου έδωσαν το παρόν στο ετήσιο γκαλά «Blue Dream» στην καρδιά του διεθνούς jet set

Η ομογένεια στηρίζει τον father Alex

Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδης από νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο «βασίλειο» του βοηθού του αρχιεπισκόπου Αμερικής Γέροντα Δημητρίου, father Alex στα Χάμπτονς. Δίπλα στις βίλες των rich & famous της Νέας Υόρκης, ο χώρος δεξιώσεων της επιβλητικής Ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στολίστηκε με λευκές ορχιδέες και κεριά σε μπλε φόντο για να φιλοξενήσει το ετήσιο gala «Blue Dream». H εκδήλωση, τα έσοδα της οποίας διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, προετοιμαζόταν ολόκληρους μήνες ώστε να είναι όλα φροντισμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια για τους ισχυρούς προσκεκλημένους.

Ο πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος, μαζί με την πρεσβυτέρα Ξανθή, η οποία στέκεται διακριτικά στο πλευρό του εδώ και δεκαετίες, υποδέχθηκαν την ελίτ της ομογένειας που μετακινήθηκε από κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να στηρίξει εμπράκτως τον father Alex. Ανάμεσά τους, ο δισεκατομμυριούχος Τζων Κατσιματίδης, γιος φαροφύλακα από τη Νίσυρο, που έφτασε μια ανάσα από να διεκδικήσει τη Δημαρχία της Νέας Υόρκης και ο Μίλτος Γκουνταμάνης από το Σαν Ντιέγκο, ιδιοκτήτης πανίσχυρης συμβουλευτικής εταιρείας. Επίσης o «γκουρού» των επενδύσεων Τζον Κάλαμος που επένδυσε πρόσφατα στην Εθνική Ασφαλιστική, μαζί με τον Τζών Κουδούνη με επίσης σημαντική εμπειρία στις διεθνείς επενδύσεις. Το 2010 ο κ. Κουδούνης ήταν ο μικρότερος CEO στη Γουόλ Στριτ και σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments. Εκεί ήταν επίσης ο επενδυτής Ντιν Μητρόπουλος, που περιλαμβάνεται στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική και σε αυτή με τους 20 πλουσιότερους Έλληνες του πλανήτη, με περιουσία 2,5 δις. δολαρίων.

Πολλοί από τους καλεσμένους ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να δώσουν το παρόν, όπως ο ηγούμενος της Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους Ιωαννίκιος, ο δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης αλλά και η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Το «Blue Dream» διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία έξι χρόνια και έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα που συσπειρώνεται γύρω από την προσπάθεια του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου να ισχυροποιήσει τον Ελληνισμό στη Μητρόπολη του κόσμου. Στην εκδήλωση ο οικοδεσπότης βράβευσε για την προσφορά τους αξιωματικούς των Ειδικών δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, προσφέροντας συμβολικά ένα ξύλινο σπαθί στον Έκτορ Ντελκάντο. Πρόκειται για αξιωματικό των navy seals, γνωστό «κομάντο» που έχει συμμετάσχει σε πολλές επικίνδυνες αποστολές μεταξύ των οποίων και εκείνη της εξόντωσης του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.
ΕΡΓΟ.

Γνωστός για τις επαφές του με τον Λευκό Οίκο και τις διασυνδέσεις του με την Αμερικανική πολιτική σκηνή αλλά ταυτόχρονα εμβληματική μορφή της Ελληνικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος κινείται με άνεση διπλωμάτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ διαθέτοντας ισχυρή κοινωνική και οικονομική επιφάνεια, στηρίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη το έργο του, όπως άλλωστε και γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες από την Ελλάδα. Ως πνευµατικός σύµβουλος στο Τάγµα Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου στην Αµερική, έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σημαντικές προσωπικότητες. Ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός της Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Χάμπτονς έχει το δικό του πολιτιστικό κέντρο, σύγχρονο ελληνικό σχολείο και στέκι νεολαίας, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για το Ελληνικό στοιχείο. Στενός φίλος και συνεργάρτης του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου, ο father Alex διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µε το Φανάρι και δεν αποκαλείται τυχαία «υπερδύναμη» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο μόνος Έλληνας αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο

Από την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση «Blue Dream» στα Χάμπτονς έλειπε φέτος ο Μάικλ Καρλούτσος , γιος του father Alex, λόγω φορτωμένου προγράμματος καθώς έχει αναλάβει το νευραλγικό πόστο του επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ο κ. Καρλούτσος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο και είναι πλέον ο μόνος Έλληνας αξιωματούχος της Αμερικανικής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις του Ράινς Πρίμπους και του Τζορτζ Τζιτζίκου από τον Λευκό Οίκο. Το γραφείο πρωτοκόλλου είναι υπεύθυνο για την υπεράσπιση της διπλωματίας στις Ηνωμένες Πολιτείες γι’ αυτό αποκαλείται «το πρώτο χέρι της διπλωματίας» και η θέση που ανέλαβε ο κ. Καρλούτσος θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική. Παρ’ ότι όλοι οι καλεσμένοι ρωτούσαν γι’ αυτόν, τελικά δεν κατάφερε να παραβρεθεί, ωστόσο όλη η υπόλοιπη οικογένεια ήταν παρούσα και η φιλοξενία, με ελληνικές πινελιές στην κουζίνα και το μουσικό πρόγραμμα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ