Πως «σώθηκε» ο όμιλος Hyundai Ελλάς

Τι προβλέπει η συμφωνία

Πως «σώθηκε» ο όμιλος Hyundai Ελλάς

Στον όμιλο Βασιλάκη περιέρχονται οι εταιρείες Hyundai Ελλάς και Autodeal (αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Kia Motors) του ομίλου Π&Ρ Δάβαρη, μετά την επικύρωση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία προβλέπει «κούρεμα» δανείων, χορήγηση νέου τραπεζικού δανεισμού και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 12.000.000 ευρώ, την οποία ο όμιλος Βασιλάκη θα καλύψει σε ποσοστό 70%.

Ο όμιλος Βασιλάκη ελέγχει την εταιρεία Βελμάρ, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 30% του μετοχικού κεφαλαίου θα παραμείνει (ενεχυριασμένο υπέρ των τραπεζών) στον Π. Δάβαρη, τον επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου.

 

Η συμφωνία

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει ότι θα διαγραφούν εντελώς απαιτήσεις 19.300.000 ευρώ (προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank), από τα 78.900.000 ευρώ συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεων της Hyundai Hellas. Υποχρεώσεις άνω των 26.000.000 ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ρυθμίζονται μέσω μεταβίβασης ακινήτων της εταιρείας.
Ο βασικός μέτοχος της Hyundai Hellas Παναγιώτης Δάβαρης, η Δάβαρης Μύκονος ΕΠΕ και η Δάβαρης Αράχωβα ΕΠΕ (οι τρεις οντότητες αποτελούν συμβαλλόμενους εγγυητές) θα εξοφλήσουν δάνεια 3.600.000, 4.600.000 και 17.900.000 ευρώ αντιστοίχως, λαμβάνοντας δανεισμό από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank.
Η Hyundai Ελλάς θα εξοφλήσει τραπεζικές υποχρεώσεις 12.000.000 ευρώ, μέσω λήψης δεκαετούς διάρκειας δανεισμού, με σταθερό επιτόκιο 3%, ενώ οι τράπεζες θα χορηγήσουν 11.900.000 ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση. Οσον αφορά τις λοιπές υποχρεώσεις, το Δημόσιο και το ΙΚΑ/ΕΤΑΜ θα λάβουν το 100% των απαιτήσεών τους.

Ο όμιλος Βασιλάκη

Ο όμιλος Βασιλάκη ελέγχει την εταιρεία Βελμάρ, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικής στην Ελλάδα. Στο τέλος του 2005 η Ford Βελμάρ ενοποιήθηκε με την εταιρεία του ομίλου Vitacar, επίσημο αντιπρόσωπο της Opel, και στο τέλος του 2007 με την εταιρεία του ομίλου Ergocar, επίσημο αντιπρόσωπο της SEAT & SAAB.

Η Βελμάρ είναι επίσημος αντιπρόσωπος των Ford, Opel, SΕΑΤ, Saab, Volvo, Honda & Mitsubishi, σε 30 σημεία πώλησης (εκθέσεις και συνεργεία), σε Αθήνα και Κρήτη. Διαθέτει ακόμη το Πρότυπο Κέντρο Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, Stock Center.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ