Ο «λευκός ιππότης» που γλίτωσε την Καλογήρου

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αλυσίδα

Ο «λευκός ιππότης» που γλίτωσε την Καλογήρου

Το νέο του βήμα στον χώρο του λιανεμπορίου έκανε ένας από τους εμπειρότερους και πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες του χώρου, ο Σάμι Φάις, στην κατοχή του οποίο πέρασε η Καλογήρου.

Ο Όμιλος Εταιριών Φάις υπέγραψε σύμφωνο προσυνεννόησης με τις τράπεζες ALPHA ΒΑΝΚ, EUROBANK , την εταιρία Λεμονής Α.Ε. και τους μετόχους της, με στόχο την εξυγίανση της εταιρίας Λεμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν η οικογένεια Λεμονή παραμένει στο μετοχικό σχήμα με ποσοστό 15%, 70% περνάει στον έλεγχο του ομίλου Φάις και 15% σε μετόχους της Αττικά Πολυκαταστήματα.

Ο όμιλος Επιχειρήσεων Λεμονή δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εισαγωγή και διανομή πολυτελών υποδημάτων και αξεσουάρ. Το πρώτο κατάστημα Καλογήρου άνοιξε το 1890 στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Κολοκοτρώνη και στην πορεία η δράση του διευρύνθηκε, σχηματίζοντας συνεργασίες σημαντικές με πολλούς συνεργάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Φ&Κ Λεμονής ανήκουν επίσης και οι αλυσίδες Χαραλάς, Nine West, AK Anne Klein, κ.α., ενώ και σημαντικές συνεργασίες με γνωστούς οίκους υποδημάτων του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται πως η αλυσίδα έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης του 2015, ο όμιλος Λεμονή είχε δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 61,6 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονταν σε 27,8 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 55,218 εκατ. ευρώ και οι ζημίες της στα 10 εκατ. ευρώ.

Αν για κάτι, εξάλλου, είναι γνωστός ο Σ. Φάις, είναι για την ικανότητά του να διακρίνει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται σε κάθε επιχειρηματική του κίνηση. Πρόκειται για τον άνθρωπο που επένδυσε το 1977 στην τότε άγνωστη αμερικανική εταιρία Nike, η οποία αφενός μετατράπηκε σε παγκόσμιο κολοσσό και αφετέρου αποτέλεσε το πρώτο πεδίο επιχειρηματικής επιτυχίας για τον ίδιο, ο οποίος κατέστη ένας από τους πιο υπολογίσιμους συνεργάτες της στην Ευρώπη. Γύρω από την αντιπροσωπεία της Nike έστησε έναν πολυσχιδή εμπορικό όμιλο, την Elmec Sport, την οποία φρόντισε να πουλήσει επίσης στον σωστό χρόνο, το 2007, στον εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη. Σύντομα η εταιρεία μεταπωλήθηκε στον Ομιλο Folli Follie και το εμπορικό της εκτόπισμα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της εγχώριας αγοράς. Εκτός από τα σήματα επώνυμης ένδυσης και υπόδηση που μεταβιβάσθηκαν (όπως, π.χ., η Converse, για την οποία, μάλιστα, η Elmec είχε αναλάβει να σχεδιάζει και να παράγει συλλογές), στην αγορά λειτουργούν concepts που δημιούργησαν κυρίαρχες τάσεις.

Το 2013 ανέλαβε επισήμως τη διανομή των αθλητικών ειδών της γερμανικής πολυεθνικής Puma για την Ελλάδα -μετά την επεισοδιακή λήξη της συνεργασίας των Γερμανών με τον Ομιλο Γλου-, έχοντας πλέον στην ευθύνη του τη χονδρική διανομή των συγκεκριμένων ειδών, αλλά και τη διαχείριση των υφιστάμενων μονοθεματικών καταστημάτων της φίρμας. Πριν από την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, ωστόσο, η οικογένεια Φάις είχε ήδη δημιουργήσει θέση στην εγχώρια αγορά αθλητικών, διαχειριζόμενη ανεξάρτητα μονοθεματικά καταστήματα της επίσης γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας αθλητικών Adidas.

Πέραν των παραπάνω εμπορικών δραστηριοτήτων, ο Σάμι Φάις επενδύει και στον τομέα διαχείρισης μεγάλων εμπορικών δομών. Συγκεκριμένα, μέσω της One Outlet, στην οποία κατέχει ο ίδιος πλειοψηφικό ποσοστό, αλλά συμμετέχει και ο εμπορικός όμιλος Notos Com, διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet Mall στη συμπρωτεύουσα. Εκεί επιχειρεί και τη νέα μεγάλης κλίμακας επένδυσή του, καθώς αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το 43,64% της Στοάς Μοδιάνο σε σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ το φθινόπωρο του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ