Ποιες επιχειρήσεις «βγαίνουν» στη γύρα για δανεικά

Οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια

Ποιες επιχειρήσεις «βγαίνουν» στη γύρα για δανεικά

Στροφή 180 μοιρών κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και αναζητούν εξωτραπεζική χρηματοδότηση σε μια προσπάθεια να προβούν υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους.

Η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το περασμένο καλοκαίρι προσελκύει εκτός από θεσμικούς επενδυτές και μικροκαταθέτες που θέλουν να τοποθετήσουν μέρος από το υστέρημά τους σε ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Μετά το ντεμπούτο της Φουρλής το περασμένο φθινόπωρο με μια εταιρική ομολογιακή έκδοση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε «ουρά» εκδόσεων από εταιρείες εισηγμένες και μη.
Το μείζον ζήτημα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο εξακολουθούν να δανείζονται. Σήμερα, οι περισσότερες μικρές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%.

Ο Ομιλος Μυτιληναίος υπολογίζει ότι η ομολογιακή του έκδοση θα μειώσει τα χρηματοοικονομικά κόστη και θα δώσει τη ρευστότητα στον όμιλο ώστε να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έκδοσή του ανοίγουν για τον όμιλο πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Sunlight με την έκδοσή της θα εξισορροπήσει το χρηματοοικονομικό της κόστος και θα αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της που λήγει μέσα στο 2018.

Ηδη αυτή την εβδομάδα «τρέχει» η δημόσια προσφορά εκ μέρους της βιομηχανικής εταιρείας Sunlight, μέλος των επιχειρήσεων συμφερόντων του επιχειρηματία Π. Γερμανού, που αφορά εταιρικό ομόλογο πενταετούς διάρκειας ύψους έως 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκδηλώθηκε η πρόθεση έκδοσης ομολογιακών δανείων 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank και 300 εκατ. ευρώ από την εισηγμένη Folli Follie.

Επίσης, άμεσα αναμένεται να ακολουθήσει η δημόσια πρόταση για το εταιρικό ομόλογο του Ομίλου Μυτιληναίος για την άντληση 200-300 εκατ. ευρώ, στην οποία έχει εξασφαλιστεί ήδη η συμμετοχή της EBRD με 50 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, επίκειται και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ενημερωτικό δελτίο της Τέρνα Ενεργειακή για τη σχετική ομολογιακή έκδοση που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, με στόχο την άντληση κάπου 60 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη -ουσιαστικά- χρονιά υπολογισμού του, ο δείκτης των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε απόδοση 7,04%, το 2016 έκλεισε με άνοδο 8,83%, ενώ φέτος και έως σήμερα ενισχύεται κατά 1% περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ