Η κρίση «σβήνει» και τους Η/Υ

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το 2017

Η κρίση «σβήνει» και τους Η/Υ

«Κατρακύλησε» στο 10,8% το 2016 ο κλάδος των εταιρειών χονδρικής εμπορίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαφόρων ειδών τεχνολογίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

 

Όπως τόνισε ο Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της IBHS, Α. Νικολαϊδης, έπειτα από μια πρόσκαιρη άνοδο το 2014, όπου η αξία της συγκεκριμένης αγοράς ανήλθε στα 695 εκατ. ευρώ από 548 εκατ. ευρώ το 2015, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013. Νέα κάμψη κατά 5,3% αναμένεται και το τρέχον έτος με την αξία να φτάνει τα 516 εκατ. ευρώ. Το θετικό είναι ότι διαφαίνεται περιορισμός των απωλειών.

Ειδικότερα για το 2017 οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να εμφανίσουν απώλειες κατά 2,5%, πιο ήπιες από πέρυσι, η κατηγορία των tablets προβλέπεται να εμφανίσει ηπιότερη πτώση 3,2% μετά τους έντονους ρυθμούς κάμψης της προηγούμενης διετίας.

Ωστόσο, τα συστήματα αποθήκευσης αναμένεται να υποστούν περαιτέρω υποχώρηση 6,2%. Οι servers θα σημειώσουν επιταχυνόμενη κάμψη κατά 7,6%. Ο τομέας των ηλεκτρονικών υπολογιστών υπέστη σημαντική πτώση 13,5% στα 260 εκατ. ευρώ έναντι πτώσης 12% το 2015 και μεγαλύτερης αύξησης 30% το 2014.

Σε επίπεδο κατασκευαστών, τα μεγαλύτερα μερίδια κατέχουν οι Apple, Hewlett Packard, Toshiba, Dell και Lenovo, με παρουσία σε έναν ή περισσότερους τομείς της αγοράς.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της IBHS, οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τους δημόσιους φορείς με Η/Υ και λοιπά προϊόντα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερημένων πληρωμών, ενώ προβληματική είναι και η είσπραξη των οφειλών από τις ιδιωτικές εταιρείες, γεγονός που συνεπάγεται υψηλό πιστωτικό κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ