Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για την Εθνική Ασφαλιστική

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για την Εθνική Ασφαλιστική
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής με την κατάθεση των βελτιωμένων προσφορών από τη Fosun και την κοινοπραξία Calamos- Exin Partners.

Από το τίμημα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι από την πώληση ο μέτοχος δεν θα εγγράψει ζημιά, καλύπτοντας τη λογιστική αξία στην οποία έχει εγγράψει την εταιρεία στα βιβλία του και η οποία είναι κοντά στα 650 εκατ. ευρώ.

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω της πολυπλοκότητας που φαίνεται να έχει το συγκεκριμένο deal και τις προεκτάσεις που έλαβε με την «κόντρα» Αμερικής - Κίνας, η τελική απόφαση για τον προτιμώμενο μνηστήρα θα ληφθεί εκτός νέου απροόπτου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιλεγεί η προσφορά με το υψηλότερο τίμημα και έχει διευκρινιστεί στους διεκδικητές ότι στην τρίτη και τελευταία φάση του διαγωνισμού οι προσφορές πρέπει να είναι δομημένες με συγκεκριμένες παραμέτρους, ώστε να είναι εύκολα συγκρίσιμες.

Με την κινεζο-αμερικανική μάχη να κορυφώνεται, οι προσφορές θα αξιολογηθούν σε συνεργασία με τους συμβούλους Goldman Sachs και JP Morgan και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες προσφορές πρέπει να αφορούν το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς αυτό το ποσοστό επέλεξε να πωλήσει η τράπεζα και να διατηρήσει η ίδια το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να δοθούν προσφορές, αναφορικά με την αποτίμηση της προτεινόμενης σύμβασης bancassurance και οι δύο επικρατέστεροι μνηστήρες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις βελτιωτικές προσφορές τους το αν προτίθενται ή όχι να προχωρήσουν στην πρόωρη εξόφληση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bond), ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική και έχει καλύψει η μητρική τράπεζα.

Με δεδομένο το θερμό ενδιαφέρον των δύο υποψήφιων αγοραστών, αναμένεται οι βελτιώσεις στις προσφορές να είναι ουσιαστικές και εκτιμάται ότι η Εθνική θα βρεθεί μπροστά σε υψηλά τιμήματα, που αποτιμούν το σύνολο της ασφαλιστικής -μαζί με τη σύμβαση bancassurance- ψηλότερα από τα 750 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ