Ο "λύκος με το κασμιρένιο παλτό" και ο οίκος Dior

Ο "λύκος με το κασμιρένιο παλτό" και ο οίκος Dior
Τον πλήρη έλεγχο της Christian Dior απόκτησε η LVMH του γάλλου δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό. Η οικογένεια Αρνό, που ελέγχει τη LVMH, την εταιρεία που έχει μεταξύ άλλων τη Louis Vuitton, κατείχε ήδη το 74% της Christian Dior.

Εάν ο Μπερνάρ Αρνό απέκτησε το παρατσούκλι ο «λύκος με το κασμιρένιο παλτό», το οφείλει στο γεγονός ότι η εταιρεία του, η LVMH, έχει «καταπιεί» δεκάδες από τα πιο γνωστά ονόματα της παγκόσμιας πολυτέλειας.
Η απόφασή του να εξαγοράσει το ποσοστό της Dior που δεν κατείχε, σε ένα deal αξίας 13 δισ. δολαρίων, και να φέρει τον διάσημο οίκο κάτω από τη σκέπη της LVMH θεωρείται το επισφράγισμα της καριέρας του.

Η ιστορία του ομίλου που σήμερα κυριαρχεί στην αγορά της πολυτέλειας, ελέγχοντας περισσότερα από 70 πασίγνωστα brands, ξεκίνησε το 1984, όταν ο Αρνό πήρε τον έλεγχο της χρεοκοπημένης εταιρείας υφασμάτων Boussac.

Μέσω αυτής, απέκτησε το γαλλικό πολυκατάστημα Le Bon Marche, μια εταιρεία που παρήγαγε βρεφικές πάνες, αλλά και την Christian Dior. Ο γαλλικός οίκος μόδας, που, με την επανάσταση του «New Look», είχε βοηθήσει στην αναβίωση της παριζιάνικης haute couture μεταπολεμικά, είχε πια χάσει την αλλοτινή του λάμψη. Ομως, ο Αρνό είδε μια ευκαιρία. Ξεφορτώθηκε τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της Boussac και ανέθεσε στον χαρισματικό Σίντνεϊ Τολεντάνο να υλοποιήσει το όραμά του για διεθνή επέκταση της Dior.

Και ενώ ο Αρνό απέκτησε τη φήμη ενός αδίστακτου μάνατζερ, που δεν επιτρέπει σε τίποτα να σταθεί εμπόδιο όταν βάλει έναν στόχο στο μυαλό του, δύο χαμένες μάχες επισκιάζουν το κατά τα άλλα λαμπρό ιστορικό αυτού του δεινού dealmaker. Η αποτυχημένη προσπάθειά του να εξαγοράσει την Gucci, το 2001, στάθηκε αφορμή για τη θρυλική έχθρα του με τον άλλο ισχυρό άνδρα της πολυτέλειας, τον Φρανσουά Πινό της ανταγωνιστικής Kering.

Και μία δεκαετία αργότερα, όταν ο Αρνό έχτισε με ύπουλο τρόπο ποσοστό στην Hermes για να προσπαθήσει στη συνέχεια να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ιστορικού οίκου της Birkin Bag, η σκληρή διαμάχη που άνοιξε με την οικογένεια Ντουμάς σύρθηκε για χρόνια στα δικαστήρια.

Με το τελευταίο του deal, ο Αρνό εγκαταλείπει οριστικά κάθε βλέψη του για την Hermes, αφού προσφέρει όσες μετοχές της εταιρείας του είχαν απομείνει για να αποκτήσει το ποσοστό της Dior που δεν κατέχει ήδη. Η απόφασή του να παραιτηθεί από το κυνήγι της Hermes και να εστιάσει στην LVMH έρχεται σε μια εποχή που η βιομηχανία της πολυτέλειας ανακάμπτει και οι αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου έχουν ενισχυθεί κατά 20%-25% τους τελευταίους 9 μήνες.

Η ανακοίνωση ότι η Christian Dior θα ενοποιηθεί στη LVMH και η δομή του ομίλου θα απλοποιηθεί προκάλεσε ιδιαίτερα θετική εντύπωση στην αγορά, με την άνοδο της μετοχής να κάνει τον Αρνό κατά 5 δισ. δολάρια πλουσιότερο μέσα σε μία ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ