Στο "σφυρί" και η ΔΕΗ

Στο "σφυρί" και η ΔΕΗ
Μπορεί η ΔΕΗ να κινδυνεύει με χρεοκοπία όπως αναφέρει η Standard and Poor’s, πλην όμως η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει τη μεταβίβαση μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της εταιρείας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο δυνητικός επενδυτής ή επενδυτές δεν θα συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔΕΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, μπορούν όμως να λάβουν μέρος επενδυτικά σχήματα, στα οποία θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς. Επίσης ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια.

Το επόμενο βήμα θα είναι να κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) ως τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι το Νοέμβριο 2017, ενώ η υλοποίηση τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018.

Αναφορικά με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) η συμφωνία προβλέπει αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αξίωναν αρχικά οι θεσμοί, ενώ συμφωνήθηκε επιπλέον ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για το λιγνίτη οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν.

Οι θεσμοί ζητούσαν τη δημοπράτηση έως και 46 % υψηλότερων ποσοτήτων, ενώ όπως επισημαίνει το υπουργείο «Μέσα από τη διαπραγμάτευση η αύξηση περιορίσθηκε σε πολύ πιο χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα (16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019).»

Στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνεται η υποβολή σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), κονδύλι που καλύπτει κυρίως το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών (που τροφοδοτούνται από τοπικές πετρελαϊκές μονάδες υψηλού κόστους), οι συσσωρευμένες οφειλές από το 2012 οπότε έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή, θα ανακτηθούν ως το 2022 προκειμένου, όπως τονίζεται, «να αποφευχθούν υπέρογκες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού».

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ οι συσσωρευμένες οφειλές φθάνουν στα 735 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση στους λογαριασμούς που συνεπάγεται η ανάκτηση του ποσού θα είναι «πολύ μικρή και προσωρινή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ