Ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής της Samsung

Ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής της Samsung
Η ειδική εισαγγελία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του επικεφαλής του ομίλου Samsung, του μεγαλύτερου της χώρας, με την κατηγορία ότι δωροδοκούσε την έμπιστη φίλη της προέδρου της χώρας Παρκ Γκιουν-Χιέ.

Ο επικεφαλής του ομίλου Samsung Τζέι Υ. Λι ανακρίθηκε επί 22 ώρες την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι εισαγγελείς ερευνούν ένα σκάνδαλο διαφθοράς εξαιτίας του οποίου η πρόεδρος της Νότιας Κορέας καθαιρέθηκε. Η εισαγγελία κατηγορεί τον Λι ότι δωροδόκησε συνολικά με 36,42 εκατομμύρια δολάρια την Τσόι Σουν-σιλ, έμπιστη φίλη της Παρκ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Ο Λι, που ανέλαβε ντε φάκτο την προεδρία του ομίλου μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή προσβολή το 2014, κατηγορείται επίσης για υπεξαίρεση χρημάτων και ψευδορκία. Δικαστήριο θα αποφασίσει την Τετάρτη αν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Από την πλευρά του ο όμιλος Samsung απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις κατηγορίες ότι ο Λι δωροδόκησε την Τσόι.«Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η υποστήριξη της Samsung προς εταιρείες και ιδρύματα της Τσόι ενδέχεται να συνδέεται με την απόφαση του 2015 της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων να εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung.

Τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία εναντίον του επικεφαλής της Υπηρεσίας Μουν Χιούνγκ-πίο. Ο Μουν συνελήφθη τον Δεκέμβριο αφού παραδέχθηκε ότι ζήτησε από το τρίτο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο να υποστηρίξει την συγχώνευση αυτή το 2015, όταν ήταν υπουργός Υγείας, υπουργείο στην οποία υπάγεται η Εθνική Υπηρεσία Συντάξεων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ