Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές ελαιόλαδου

Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές ελαιόλαδου
Σε αντίθεση με την καθολική άνοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο του 2016, η εικόνα των εξαγωγών ανά κλάδο εμφανίζεται μικτή, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, έξι κλάδοι κινούνται εμφατικά ανοδικά, με διψήφια μάλιστα ποσοστά, ενώ 4 υποχωρούν.

Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής του μήνα ήταν το ελαιόλαδο (+70,1%), δικαιώνοντας όσους τήρησαν στάση αναμονής και πολιτική συγκρατημένων πωλήσεων τους προηγούμενους μήνες, ενώ ακολούθησαν οι πρώτες ύλες (+27,4%) και τα τρόφιμα (κυρίως φρουτολαχανικά), με αύξηση +19,8%.
Αντίθετα, περιορίστηκαν σημαντικά τα κέρδη που κατέγραφε ο κλάδος των μηχανημάτων, μετά την ηχηρή πτώση κατά 22%, την ώρα που οι υπόλοιποι πτωτικοί κλάδοι (χημικά, βιομηχανικά και διάφορα βιομηχανικά) εμφανίζουν σημαντικά μικρότερες απώλειες.

Σε επίπεδο 10μήνου του έτους, η αναλογία «ανοδικών»/ «πτωτικών» αναδεικνύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη καταγράφονται χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Πιο αναλυτικά, 6 κλάδοι υποχωρούν, ενώ 4 καταγράφουν υψηλότερη αξία εξαγωγών, συγκρινόμενοι με το 10μηνο της περυσινής χρονιάς.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, αν φέτος απλά «ισοφαριστούν» οι επιδόσεις του τελευταίου διμήνου του 2015, θα καταγραφεί νέο ιστορικό εξωστρέφειας (πλην πετρελαιοειδών) στα επίπεδα άνω των 18,5 δισ. ευρώ (από 18,3 δισ. το 2015). Να σημειωθεί πως τον περασμένο Οκτώβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% (στα 2,34 δισ. ευρώ έναντι 2,23 δισ. του Οκτωβρίου του 2015), με αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,8% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους (στα 20,9 δισ. ευρώ, από 21,5 δισ. ευρώ του 10μήνου του 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 9μηνο του 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 3,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εισαγωγές

Αντίθετα με τις εξαγωγές, η άνοδος της αξίας των εισαγωγών του Σεπτεμβρίου δεν είχε συνέχεια στο μήνα που ακολούθησε. Η συνολική αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 5,3% (στα 4,08 δισ. ευρώ από 4,31 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015), ενώ σε επίπεδο 10μήνου, οι συνολικές εισαγωγές εμφανίζονται ουσιαστικά αμετάβλητές (στα 36,21 δισ. ευρώ). Οι θετικές επιδόσεις των εξαγωγών και η επανεμφάνιση πιέσεων στο εισαγωγικό εμπόριο είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας και σε επίπεδο εμπορικού ελλείμματος που στο 10μηνο του έτους εμφανίζεται μεν αυξημένο (στα 15,29 δισ. ευρώ), αλλά με σημαντικά χαμηλότερους πλέον ρυθμούς (4% στο δεκάμηνο, έναντι 7,1% στο 9μηνο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ