ΣΕΒΕ: Οι καθυστέρησεις στα «κόκκινα» δάνεια μειώνουν τις ελληνικές εξαγωγές

ΣΕΒΕ: Οι καθυστέρησεις στα «κόκκινα» δάνεια μειώνουν τις ελληνικές εξαγωγές
Μείωση των ελληνικών εξαγωγών καταγράφεται στο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι για να τονωθούν οι ελληνικές εξαγωγές απαιτείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και των επιχειρήσεων και αναγκαία συνθήκη είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αντιστραφεί η τάση υπερφορολόγησης και υπέρμετρης αύξησης των εισφορών που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα φθίνει ανακόπτοντας την όποια δυναμική είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση "Doing Business 2017" της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία καταγράφει για την Ελλάδα στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ώρα που άλλες χώρες καταβάλλουν πιο έντονα από ποτέ προσπάθειες ενίσχυσης ενός φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, η συγκριτική θέση της χώρας έχει υποχωρήσει στην προτελευταία θέση της ΕΕ-28.

Μία από τις πλέον αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι και αυτή της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος κατάρρευσης όχι μόνο των προβληματικών, αλλά και των υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων. Στόχος του προγράμματος αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των υγιών επιχειρήσεων με κόστος της ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα αν αυτή κρίνεται απρόθυμη ή ανεπαρκής για το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστούν κατά το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δραστηριότητα όσο το δυνατών περισσότερων επιχειρηματικών μονάδων. Η αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μπορεί να προκαλέσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και να οδηγήσει στη δημιουργία πιο δυναμικών επιχειρήσεων.

Είναι κρίσιμο να τονιστεί, ότι η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων σχετίζεται άμεσα με την τέταρτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι θεσμοί ήδη έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να μην υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων, αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Θα πρέπει το συντομότερο να αντιμετωπιστεί δραστικά το εν λόγω πρόβλημα, το οποίο εδώ και πολύ καιρό παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα να μη διοχετεύονται μέσω των τραπεζών χρηματοοικονομικοί πόροι στην πραγματική οικονομία. Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ενισχύεται η αξιοπιστία προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σταματώντας τη φυγή κεφαλαίων και δημιουργώντας συνθήκες ώστε αυτά να επανέλθουν. Με αυτόν τον τρόπο θα σπάσει ένας φαύλος κύκλος, καθιστώντας εφικτές τις ελπίδες για ουσιαστική χαλάρωση των capital controls μέσα στο 2017.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ