Ποιοι επιχειρηματίες πήγαν στη Σμύρνη για… δουλειές

Ποιοι επιχειρηματίες πήγαν στη Σμύρνη για… δουλειές
Ευκαιρία για πολλές και ουσιαστικές συζητήσεις Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών αποτέλεσε η αποστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Σμύρνη. Ποιοι όμως μετείχαν από ελληνικής πλευράς; Ποιους συνάντησαν και ποια σχέδια προωθούνται;

Μεταξύ άλλων στη Σμύρνη βρέθηκαν στελέχη των εταιρειών των Ομίλων Δασκαλαντωνάκη, ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino), ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Alumil, Wind Ελλάς, Τεχνική Ολυμπιακή, της Hellenic Seaways, της Πλαίσιο-Computers, της Βεϊνόγλου κ.ά. Σε επίπεδο προσώπων κατεγράφησαν και οι Γιώργος Μυλωνάς (ΑΛΟΥΜΥΛ), Ξενοφών Βεργίνης (πρώην διοικητής ΟΓΑ), Σούλης Κωνσταντόπουλος (Κλινικές / Δια γνωστικά Κέντρα), Φίλιππος Μπάμης (Εμπορική Χρηματιστηριακή Α.Ε.), Παναγιώτης Κουτσίκος (πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου), Ζώης Παυλόπουλος (Ιατρικά), Θανάσης Τεντόμας (πρώτες ύλες), Δημήτρης Μαθιός (πρόεδρος ΣΒΑΠ, Πυρίμαχα Μαθιός), κ.ά.

Εμφαση δόθηκε, φυσικά, στον τουριστικό τομέα και τις επενδύσεις σε αυτόν, με το βλέμμα στραμμένο στην τόνωση του ρεύματος χιλιάδων επισκεπτών από την Τουρκία σε ελληνικούς προ ορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας. Εκτιμάται πως καθαρή εικόνα, επί του προ κειμένου, θα έχει διαμορφωθεί τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, άνοιξε η κύρια πύλη προς αυτήν την κατεύθυνση για Β2Β συμφωνίες.

Πέραν τούτου, στις αγορές στόχους για αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αναδεικνύονται, μεταξύ άλλων, το real estate, τα υλικά οικοδομών/έργων, οι τηλεπικοινωνίες, το λιανεμπόριο στην πληροφορική, ο χώρος των τροφίμων, οι δια μεταφορές, η ναυτιλία, οι εκδοτι κές δραστηριότητες, ο τομέας του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας. Από κοντά στο «καλάθι» μπαίνουν και τα ενεργειακά project, η οργάνωση εκθέσεων, ο τομέας της συμβουλευτικής κ.λπ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη ναυτιλία, πως το πρόβλημα για την ανάπτυξη της γραμμής Θεσσα λονίκη Σμύρνη είναι κυρίως τα υψηλά λιμενικά τέλη.

Μόλις απο σαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα τέλη μεταξύ των δύο πλευρών, τότε τα δρομολόγια από επιβατηγά πλοία αλ λά και οχηματαγωγά που θα μεταφέρουν αποκλειστικά φορτηγά οχήματα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Ηδη η ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη Μυτιλήνη-Σμύρνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ