Γαλιάτσος: Νέο υποταμείο θα παρέχει κεφαλαιουχική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γαλιάτσος: Νέο υποταμείο θα παρέχει κεφαλαιουχική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
«Ετοιμάζεται ένα νέο υποταμείο, το οποίο θα παρέχει κεφαλαιουχική (και όχι μόνο χρηματοδοτική) στήριξη στις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, υπό την "ομπρέλα" του ΕΤΕΑΝ και το ΙFG». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η A-Energy, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα: «Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα».

Όπως είπε, το 2015 ήταν ένα έτος πολύ σημαντικό για το ΕΤΕΑΝ, γιατί ενεργοποιήθηκε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το IFG και, συγκεκριμένα, το πρώτο υποταμείο του, το δανειακό. Το IFG είναι ένα κοινό ταμείο του ΕΤΕΑΝ και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KFW. Η μεγάλη σημασία του IFG είναι ότι μετέφερε νέους χρηματοδοτικούς πόρους και τεχνογνωσία από ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό ίδρυμα (την KFW) στο ΕΤΕΑΝ και μέσω αυτού στην ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιο μεγάλη συμβολή του IFG είναι ότι έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μοντέλο της δημιουργίας κοινών ταμείων μεταξύ του εθνικού αναπτυξιακού ταμείου, του ΕΤΕΑΝ και των διαφόρων διεθνών φορέων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, EBRD, EIF, κλπ), που έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γαλιάτσος ανέφερε, τέλος ότι στην Ελλάδα τα βασικά εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν σχεδιαστεί, μέχρι το 2014 και τα οποία διαχειρίζονταν το ΕΤΕΑΝ, ήταν ταμεία εγγύησης των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και ταμεία συγχρηματοδότησης μαζί με τις τράπεζες, των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ