Χαμηλή η ζήτηση των προϊόντων ξύλου, σύμφωνα με την IBHS

Χαμηλή η ζήτηση των προϊόντων ξύλου, σύμφωνα με την IBHS
Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση των προϊόντων ξύλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Infobank Hellastat (IBHS) ΑΕ.

Όπως τονίζει ο Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009 οδήγησε στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη του όγκου παραγγελιών για προϊόντα ξύλου που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές και γενικότερα τον κατασκευαστικό τομέα.

Αναλυτικότερα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μετά το 2005 δεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2014 σε όγκο 11 εκ. κυβ.μ., υποχωρώντας κατά 5,8% σε σχέση με το 2013. Η κάμψη αυτή ήταν μικρότερης έκτασης έναντι των προηγούμενων ετών, γεγονός που ομαλοποίησε τη ζήτηση για είδη ξύλου.

Επίσης, οι αυξανόμενες εισαγωγές έτοιμων επίπλων έχουν πλήξει σημαντικά την εγχώρια επιπλοποιία, οδηγώντας αρκετές βιοτεχνίες εκτός κλάδου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή το 2014 υποχώρησε κατά 1,3%, εμφανίζοντας σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης. Συνολικά, την περίοδο 2008-2014 σημειώθηκε σωρευτική μείωση 73%.

Η φθίνουσα ζήτηση λόγω των παραπάνω παραμέτρων συνοδεύεται από σημαντική κάμψη της παραγωγικής δραστηριότητας ξύλινων προϊόντων, με κύριο χαρακτηριστικό να αποτελεί το καθεστώς αδράνειας και η οριστική παύση λειτουργίας πολλών εταιρειών. Το 2014 σημειώθηκε περαιτέρω υποχώρηση 13,3%, με το επίπεδο παραγωγής να υπολείπεται σε σχέση με τη χρονιά που εκδηλώθηκε η ύφεση κατά 68%.

Σύμφωνα με την IBHS, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα του 2015 επέδρασε αρνητικά στον κλάδο, η παραγωγή του οποίου τους πρώτους 11 μήνες υποχώρησε κατά 4,3%. Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίστηκε τον Ιούλιο με 27,4% σε ετήσια βάση, καθώς τα capital controls εμπόδισαν την ομαλή διενέργεια της διαδικασίας παραγωγής και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών με προμηθευτές.

Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «δεδομένης της κρίσης που διάγει η οικοδομή στη χώρα μας, η αγορά πρέπει να συγκεντρωθεί σε λίγες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, οι οποίες θα έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές δίνοντας έμφαση στην ποιοτική και πιστοποιημένη παραγωγή. Η τάση συγκέντρωσης θα καταστεί δυνατή λόγω και της αποχώρησης αρκετών ανταγωνιστών από την αγορά».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 182 επιχειρήσεων. Από τα συμπεράσματα προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι ο κύκλος εργασιών το 2014 διαμορφώθηκε στα 331,48 εκατ. ευρώ, παραμένοντας στο επίπεδο του 2013. Επίσης, κατεγράφησαν λειτουργικά κέρδη 9,73 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 22,43 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι προ φόρων ζημιές περιορίστηκαν στα 33,36 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε οριακά στο 3,2%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ βελτιώθηκε σε -2,2%. Η κεφαλαιακή μόχλευση παραμένει διαχρονικά σταθερή στο 0,9 προς 1,1. Το διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 5,5 μήνες, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για περίοδο 8 περίπου μηνών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ