ΤΑΙΠΕΔ: Τα σενάρια περί παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλου δεν ανήκουν στην πραγματικότητα

ΤΑΙΠΕΔ: Τα σενάρια περί παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλου δεν ανήκουν στην πραγματικότητα
«Το ΤΑΙΠΕΔ βάση των προβλέψεων της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης, των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της χώρας έχει ζητήσει την έναρξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελ. Βενιζέλος» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

«Η διαδικασία αυτή δεν έχει καν ακόμη εκκινήσει. Επομένως όσα σχετικά γράφονται και λέγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι η εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ) συστάθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 30 χρόνια, βάσει σχετικής σύμβασης παραχώρησης.

Η συγκεκριμένη παραχώρηση, η οποία συνιστά μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συμπράξεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, λήγει το 2026. Μέτοχοι του ΔΑΑ σήμερα είναι το Ελληνικό Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η AviAlliance GmbH (26.7% +8 μετοχές), η AviAlliance Capital GmbH (13,3%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% -8 μετοχές).

Επιπλέον, το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το δικαίωμα επέκτασης της υφιστάμενης παραχώρησης κατά 20 επιπλέον έτη (μέχρι το 2046). Τόσο η επέκταση της υφιστάμενης παραχώρησης, όσο και η αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ εξετάζεται από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.