Ποια deals έρχονται με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Ποια deals έρχονται με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς αναμένουν και τα επενδυτικά funds προκειμένου να δουν τι θα γίνει με την απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων στεγαστικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ήδηστελέχη μεγάλων επενδυτικών funds έχουν πλησιάζει τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εκδηλώσουν τοενδιαφέρον για την απόκτηση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate, του λιανεμπορίου, της βιομηχανίας αλλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Οι αναδιαρθρώσεις αφορούν βιώσιμες επιχειρήσεις (με προοπτικές ανάπτυξης), οι οποίες μέσα από την συνεργασία τους με επενδυτικά fund όπως έγινε στην περίπτωση της ΓΕΚ Τέρνα, θα μπορέσουν ανακάμψουν.

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες, είναι οι βασικοί μέτοχοι, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν περιουσία, να βάλουν χρήματα στις εταιρείες τους.

Ως εκ τούτου αυτό το μήνυμα που έχει σταλθεί από τους τραπεζίτες προς τους επιχειρηματίες, είναι: βάλτε λεφτά αν θέλετε να σώσετε την επιχείρηση σας.

Την ίδια στιγμή, οι ώρες που βιώνει ο επιχειρηματικός κλάδος είναι δραματικές. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2015, ένα στα δύο δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενο.

Ειδικότερα τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 39,9% που ήταν το Δεκέμβριο του 2014 στο σύνολο των χορηγήσεων, στο 41,1% τον Ιούνιο του 2015.

Από τους κλάδους με τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων η κλωστοϋφαντουργία παρουσιάζει ποσοστό 71%, στη βιομηχανία χαρτιού και ξύλου τα 6 στα 10 δάνεια είναι κόκκινα (63%), στο αγροτικό κλάδο το 61,4%, στο εμπόριο το 54%, στις κατασκευές το 49% και στη μεταποίηση στο 47,8%.

Στο σύνολο των κόκκινων δανείων, τα οποία υπολογίζονται πλέον στα 107-108 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα» δηλαδή δάνεια που είναι ενήμερα ή παρουσιάζουν καθυστέρηση έως 90 ημέρες αλλά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο οφειλέτης τελικά δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις του.

Στο τραπέζι οι πρώτες συμφωνίες

Άμεσα τις διαδικασίες πώλησης της Σελόντα αλλά και του Νηρέα, κινούν οι τράπεζες ενώ ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η επιλογή συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει τον οικονομικότεχνικό τους έλεγχο.

Η διαδικασία πώλησης τόσο της Σελόντα όσο και του Νηρέα έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης των χρεών των δύο Ομίλων, αναδιάρθρωση η οποία σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα κρίνεται επιτυχής, δεδομένης της αύξησης πωλήσεων, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ύπαρξης πλέον θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι ήδη οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ τόσο της Σελόντα (από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν απέκτησαν το 82% διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ.) όσο και του Νηρέα (όπου την περασμένη άνοιξη απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια 58,6 εκατ.).

Στα σκαριά βρίσκεται επίσης και η πώληση της βορειοελλαδίτική γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ στο επενδυτικό fund Sankaty, το οποίο συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons.

Το deal έχει εγκριθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και κυρίως από την Eurobank η οποία κατέχει άνω του 50% των δανείων της Mεβγάλ.

Το σύνολο των τραπεζικών δανείων της Μεβγάλ ανέρχονται στα 68 εκατ ευρώ τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τομέας του τουρισμού, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη επενδυτικά funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για 7 υπερδανεισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, μεταξύ αυτών και για το Πόρτο Καρράς, του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ