«Σφίγγει» ο κλοιός της εφορίας για τις πολυεθνικές

«Σφίγγει» ο κλοιός της εφορίας για τις πολυεθνικές
Την Πολυμερή Συμφωνία των Αρμοδίων Αρχών για την Ανταλλαγή των Αναφορών ανά χώρα υπέγραψε χθες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής, μαζί με εκπροσώπους 31 χωρών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Πολυμερούς Συμφωνίας οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να παρέχουν στις φορολογικές διοικήσεις τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους, της οικονομικής δραστηριότητάς τους και των φόρων που έχουν καταβληθεί.

Ως εκ τούτου, οι φορολογικές διοικήσεις θα έχουν σημαντικές ενδείξεις για την εκτίμηση των κινδύνων των ενδοομιλικών τιμολογήσεων και την αποτελεσματικότερη στόχευση επιχειρήσεων για έλεγχο, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η Συμφωνία συντελεί στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων και προτύπων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης 13 του Σχεδίου Δράσης BEPS του Ο.Ο.Σ.Α. αναφορικά με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών, στο οποίο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συμμετέχει ενεργά.

Οι 31 χώρες που συμμετείχαν

 1. Αυστραλία
 2. Αυστρία
 3. Βέλγιο
 4. Χιλή
 5. Κόστα Ρίκα
 6. Τσεχική Δημοκρατία
 7. Δανία
 8. Εσθονία
 9. Φινλανδία
 10. Γαλλία
 11. Γερμανία
 12. Ελλάδα
 13. Ιρλανδία
 14. Ιταλία
 15. Ιαπωνία
 16. Λιχτενστάιν
 17. Λουξεμβούργο
 18. Μαλαισία
 19. Μεξικό
 20. Ολλανδία
 21. Νιγηρία
 22. Νορβηγία
 23. Πολωνία
 24. Πορτογαλία
 25. Σλοβακία
 26. Σλοβενία
 27. Νότια Αφρική
 28. Ισπανία
 29. Σουηδία
 30. Ελβετία
 31. Ηνωμένο Βασίλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ