Ποιος τεχνολογικός κολοσσός καλείται να πληρώσει 130 εκατ. λίρες και γιατί

Ποιος τεχνολογικός κολοσσός καλείται να πληρώσει 130 εκατ. λίρες και γιατί
«Καμπάνα» ύψους 130 εκατομμυρίων λιρών καλείται να πληρώσει πασίγνωστη εταιρία στον κλάδο της τεχνολογίας από την αγγλική κυβέρνηση μετά από την αποκάλυψη πρακτικής φοροαποφυγής που ακολουθούσε εκεί.

Ο λόγος για την Google η οποία συμφώνησε να πληρώσει το αντίστοιχο της φορολογίας των τελευταίων 10 ετών στην αγγλική κυβέρνηση, έπειτα από τον σχετικό έλεγχο από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Reuters, η Google ακολουθούσε την πρακτική του να μεταφέρει όλα τα έσοδα από την Ευρώπη, μέσω Ιρλανδίας, στα νησιά Βερμούδες, που θεωρείται φορολογικός παράδεισος.

Οι βρετανικές αρχές είχαν αντιληφθεί την πρακτική φοροαποφυγής της Google από το 2013, όταν αποκαλύφθηκε ότι απασχολούσε υπαλλήλους πωλήσεων σε βρετανικό έδαφος, παρόλο που η ίδια έλεγε το αντίθετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google αντλεί το 10% περίπου των εσόδων της από την αγορά της Βρετανίας, όπου τα κέρδη της για τους πρώτους εννιά μήνες του φετινού οικονομικού έτους έχουν διαμορφωθεί στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Mashable.

Η πρακτική φοροαποφυγής της Google έχει προκαλέσει έντονο κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών για την Google, από την πλευρά ορισμένων μελών του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Αγγλίας και να ερευνήσουν το ενδεχόμενο φοροαποφυγής από την πλευρά της Google.

ΠΗΓΗ: pestaola.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ