ΣΕΒΕ: Αυτό είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη των εξαγωγών

ΣΕΒΕ: Αυτό είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη των εξαγωγών
Η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ με την κατάργηση της υποχρέωσης εγγυητικής και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για την ανάκαμψη των εξαγωγών, λέει ο ΣΕΒΕ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει, η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, η οποία πραγματοποιείται σταδιακά τον τελευταίο καιρό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα αργούν να φανούν στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Παρά τις ιδιαίτερα θετικές διεθνείς συγκυρίες, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν «κόπωση». Ιδιαίτερα σημαντική για τη διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων είναι η δυνατότητα προκαταβολής στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ χωρίς εγγυητική επιστολή, που επίμονα ζητούσε ο ΣΕΒΕ.

Από το Σεπτέμβριο 2014 και μετά ξεκίνησε μια έντονα ανοδική πορεία για τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα) στις διεθνείς αγορές. Από τον Ιούλιο 2015 όμως και μετά την επιβολή των capital controls ξεκίνησε η κάμψη της ανόδου, ενώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους διαγράφεται πλέον μείωση της ελληνικών πωλήσεων στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τις πωλήσεις του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους.

Να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δεκάμηνο 2015 οι ελληνικές εξαγωγές (πλην καυσίμων) κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς (+9,5%) από τις αντίστοιχες εξαγωγές των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (+6%), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση του ρυθμού αυτού όμως βαίνει μειούμενη από την επιβολή των capital controls και μετά. Xωρίς αυτά λοιπόν θα ήταν πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Πίνακας: Μηνιαία πορεία ελληνικών εξαγωγών αγαθών (χωρίς καύσιμα)

Πίνακας 2. Ετήσια μεταβολή εξαγωγών αγαθών Ελλάδας και Ευρωζώνης (χωρίς καύσιμα), Ιαν-Οκτ 2011-15

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ΣΕΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του και κρίνει ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη σχετικά με την προκαταβολή, την οποία θα μπορούν να λαμβάνουν πλέον όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως εγγυητική επιστολή.

Σημειώνεται, ότι ο ΣΕΒΕ είχε υποβάλλει επανειλημμένα στο παρελθόν τη συγκεκριμένη πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία όμως δεν είχε υιοθετηθεί. Αναμφίβολα η σχετική εξαγγελία από τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Χαρίτση αποτελεί ένα μέτρο, το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά την αξιοποίηση των προγραμμάτων και έμμεσα τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, αναμένεται να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις και τις ελληνικές εξαγωγές.

Η Κυβέρνηση βέβαια - πέραν των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί σε πολλά επίπεδα - θα πρέπει να πείσει διεθνώς τους πιθανούς επενδυτές και για την φιλοεπενδυτική της πολιτική και για τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είναι κρίμα θετικές εξελίξεις όπως η παραπάνω να ακυρώνονται από γραφειοκρατικά προσκόμματα με καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και στην υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων, οι οποίες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ένα σπιράλ αποεπένδυσης, όπως κινδυνεύει να γίνει στην περίπτωση της «Eldorado Gold», επιδεινώνοντας το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση, καταλήγει η ανακοίνωση.