Μεγάλη συμφωνία στον χώρο του φαρμάκου – Ποιο μεγάλο όνομα εμπλέκεται

Μεγάλη συμφωνία στον χώρο του φαρμάκου – Ποιο μεγάλο όνομα εμπλέκεται
Κοντά σε συμφωνία για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικού εταίρου βρίσκεται η εταιρεία Famar η οποία ιδρύθηκε από την οικογένεια Μαρινόπουλου. Πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση με κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ αλλά και σημαντικές εξαγωγές οι οποίες απορροφούν το 70% της παραγωγής.

Με την επικείμενη είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικών επενδυτών, αναμένεται να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, Ο όμιλος Μαρινόπουλος, ο οποίος αποτελεί τον ιδρυτή και τον κατά 100% μέτοχο της Famar εκτιμάται ότι θα διατηρήσει ποσοστό στην εταιρεία, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να μπορεί να προσδιοριστεί πoιο θα είναι αυτό αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Όπως μάλιστα σημειώνει στο συγκεκριμένο δημοσίευμα ο Chief Operating Officer της Famar, Jeff Morrod, η εταιρεία έχει σημαντικές προοπτικές και έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Οπως αναφέρει υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον επενδυτών ώστε να ει\σφέρουν νέα κεφάλαια, χωρίς να χρειαστεί η εταιρεία να εισαχθεί σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά. Βέβαια, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι πιθανό ο όμιλος Μαρινόπουλος να περιορίσει κάτω του 50% τη συμμετοχή του στο μ/κ της εταιρείας. Ο κ. Morrod σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε το ενδεχόμενο πώλησης του ομίλου Famar, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται για πώληση, αλλά για εισφορά νέων κε- φαλαίων, όμως δεν συγκεκριμενοποίησε το ύψος των κεφαλαίων αυτών τα οποία επιδιώκεται να αντληθούν από funds.

Το σίγουρο είναι ότι πλέον η Famar περνά σε μία νέα εποχή, εκτός του απόλυτου ελέγχου της οικογένειας Μαρινόπουλου η οποία την ίδρυσε πριν από 66 χρόνια. Η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια εξελίχθηκε σε σημαίνοντα συνεργάτη των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών εντός και εκτός συνόρων, με τον συνολικό τζίρο για το 2014 να φτάνει τα 455 εκατ. ευρώ, έναντι περί- που 430 εκατ. ευρώ το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 28% των συνολικών πωλήσεων προέρχεται από την ελληνική Φαμάρ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πωλήσεων αφορά τις αδελφές εταιρείες της μητρικής, η οποία είναι holding με έδρα το Λουξεμβούργο και ελέγχεται κατά 100% από τη Marinopoulos Holding (Cyprus) Ltd. Η ελληνική εταιρεία το 2014 σημείωσε μειωμένες πωλήσεις 126 εκατ. ευρώ έναντι 131 εκατ. ευρώ το 2013, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν πάνω από το 70% της παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ