Να γιατί μπαίνουν οι εταιρείες telecoms στην ενέργεια - Τι θα μας προσφέρουν

Να γιατί μπαίνουν οι εταιρείες telecoms στην ενέργεια - Τι θα μας προσφέρουν
«Μην βιάζεστε ακόμη, είναι νωρίς. Σε λίγους μήνες όμως θα δούμε πρωτόγνωρα πράγματα στην παροχή υπηρεσίας, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα».

Αυτό έλεγε με νόημα μιλώντας στο fpress.grυψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας η οποία έχει ήδη ανοίξει τον φάκελο «ενέργεια» και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της. Μετά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ήρθαν οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το fpressπερί επικείμενης εισόδου του ΟΤΕ στον χώρο έστω και για κάλυψη των δικών του ενεργειακών αναγκών. Φαίνεται όμως ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς. Τι θα δούμε; Αν προχωρήσει κανονικά η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας –αυτό δείχνουν τα δεδομένα καθώς το να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση- θα δούμε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες με μεγάλο πελατολόγιο να μπαίνουν στην «λιανική». Όχι δεν πρόκειται να επενδύσουν για να αναπτύξουν δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ως μεταπωλητές θα λειτουργούν όπως έγινε (και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να γίνεται) και με τις τηλεπικοινωνίες.

Η σκέψη που έχει γίνει στο εξωτερικό και γίνεται τώρα και στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένη: Οι εταιρείες με μεγάλο πελατολόγιο, να απευθύνονται στους πελάτες τους για να τους πωλούν πολλές υπηρεσίες σε συσκευασία «πακέτου». Τι καλύτερο για μια επιχείρηση από το να εισπράττει ένα συγκεκριμένο (και μεγάλο) ποσό κάθε μήνα από τον πελάτη της και ουσιαστικά να τον κρατά δεσμευμένο. Άλλο πράγμα να αλλάξεις εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και άλλο πράγμα να αλλάζεις κινητό, σταθερό, συνδρομητική τηλεόραση Internetκαι …ρεύμα.

Το αν θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια θα φανεί. Αυτό που φαίνεται όμως να βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής είναι τα «τετραπλά» και τα «πενταπλά» πακέτα (σ.σ πριν από χρόνια το tripleplayέμοιαζε ουτοπία και σήμερα θεωρούμε περίπου αυτονόητο το να παντρέψουμε τη σταθερή τηλεφωνία με το κινητό και το internet). Στα υφιστάμενα πακέτα, θα έρθει να προστεθεί και το ρεύμα. Σε ποια τιμή; Προφανώς χαμηλότερη από αυτή που πουλάει σήμερα η ΔΕΗ. Και προφανώς οι εκπτώσεις θα είναι σημαντικότερες από αυτές που γίνονται ήδη στην αγορά καθώς διαφορετικά δεν θα έχει μεγάλο νόημα η «μετακίνηση» πελατών από τη ΔΕΗ.