Τα big deals που «παγώνουν» λόγω capital controls - Ποιες εταιρείες εμπλέκονται

Τα big deals που «παγώνουν» λόγω capital controls - Ποιες εταιρείες εμπλέκονται
Στο… πάγο μέχρι νεωτέρας. Μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες στις οποίες εμπλέκονται μερικά από τα γνωστότερα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν –Βερόπουλος, Σκλαβενίτης, Νίκας, Chipita- μπαίνουν στον πάγο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τα capital controls.


Οι αισιόδοξες φωνές, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «Ναυτεμπορική» κάνουν λόγο για στασιμότητα των διαδικασιών για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, προκειμένου να υπάρξει μια ομαλοποίηση στο καθεστώς που επικρατεί στην αγορά ή έστω μια καλύτερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Βασική παράμετρος είναι να ολοκληρωθεί η συνολική αξιολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal Σκλαβενίτη - Βερόπουλου τίθεται σε αναμονή, εξέλιξη που «πιέζει» την πλευρά του πωλητή. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η καταβολή στον πωλητή μετρητών, καθώς και μετοχών της Σκλαβενίτης. Η καθυστέρηση της εισροής «ζεστού» χρήματος για τον Βερόπουλο, ενδεχομένως να προκαλεί δυσκολίες ως προς την υλοποίηση ορισμένων επενδυτικών σχεδιασμών, π.χ. νέα καταστήματα που είχαν δρομολογηθεί να λειτουργήσουν αλλά και την αποπληρωμή υποχρεώσεων.

Και από τη πλευρά του Σκλαβενίτη, η εξέλιξη αυτή βγάζει εκτός χρονοδιαγράμματος την πρόβλεψη για ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του έτους στη τριπλέτα εξαγορών (Χαλκιαδάκης, Makro, Βερόπουλος) και ενδεχομένως επενδυτικούς σχεδιασμούς που ακολουθούν.

Οσον αφορά την πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της Νίκας από το σχήμα Chipita-Impala Invest, η τραπεζική αργία έλαβε χώρα σε μια στιγμή που οι συζητήσεις με τις τράπεζες είχαν βρεθεί σε τελικό στάδιο, και μάλιστα φέρεται ότι είχε υπάρξει κατ’ αρχήν προφορική συμφωνία. Σημειώνεται ότι η πορεία των συζητήσεων μεταξύ του σχήματος ChipitaImpala Invest και των τραπεζών συνδέεται και με τις διαδικασίες για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης του ομολογιακού δανείου της Νίκας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι ο χρόνος που χάνεται λειτουργεί εις βάρος της αλλαντοβιομηχανίας την οποία «βαραίνουν» ση- μαντικές υποχρεώσεις. Στον αντίποδα πάντως, υπάρχουν και φωνές οι οποίες εκτιμούν ότι «εξαιτίας των capital controls και των ασφυκτικών συνθηκών που δημιούργησαν στην αγορά, στον κλάδο των τροφίμων θα δούμε σύντομα ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων».

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η διαδικασία συγκέντρωσης του χώρου εκτιμάται πως θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν σχήματα που έως τώρα κανείς δεν φανταζόταν, καθώς οι εξελίξεις δεν «έπληξαν» μόνο τους μικρομεσαίους παίκτες της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Η επιβίωση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, εξαρτάται από τη δυνατότητα προσαρμογής, ευελιξίας στις νέες επιβαρυμένες συνθήκες της αγοράς.

«Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται σε όσες επιχειρήσεις διαθέτουν κεφάλαια και ισχυρή φερεγγυότητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του κλάδου.