ΕΚΤ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση

ΕΚΤ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση
Οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση παρά την γενικότερη βελτίωση που εμφανίζει η διαθεσιμότητα πίστεως στην ευρωζώνη αναφέρει στην έρευνά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην εξαμηνιαία έρευνα των συνθηκών δανεισμού που πραγματοποιεί η ΕΚΤ, γίνονται εμφανείς οι έντονες διαφορές μεταξύ των εύπορων και των φτωχών χωρών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση καταγράφεται η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων τα κέρδη κατρακυλούν και «καταπνίγεται» η πρόσβασή τους στην αγορά πίστεως, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της με τους διεθνείς πιστωτές προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Έτσι, την ώρα που το 29% των μικρών επιχειρήσεων στην Γερμανία και το 11% στην Ισπανία εμφάνισαν υψηλότερο τζίρο τον Μάρτιο του 2015, στην Ελλάδα το 18% των επιχειρήσεων είδαν πτώση του κύκλου εργασιών τους. Στην Ιταλία, το 12% των επιχειρήσεων εμφάνισε πτώση του τζίρου.

Το πρόβλημα εντείνεται καθώς Ελλάδα και άλλες χώρες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Στη χώρα μας, το 30% σχεδόν των εταιρειών δήλωσε πως έχει δυσκολίες στην εξασφάλιση δανείων.