Έρευνα: η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία γκρεμίζει τα έσοδα

Έρευνα: η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία γκρεμίζει τα έσοδα
Προσδοκούσαν έσοδα της τάξης των 300εκατ ευρώ το χρόνο από την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (στο 13% από το 6,5%) όμως είναι αμφίβολο αν το όφελος θα αγγίξει τα 50εκατ ευρώ. Φυσικά το μέτρο δεν έχει «περάσει» και τα πακέτα συνεχίζουν να κλείνονται με τον χαμηλό συντελεστή.

Της Έφης Καραγεώργου.

Χθες ο ΣΕΤΕπαρουσίασε μελέτη που εκπόνησε ηErnst & Youngγια τις επιπτώσεις από την πιθανή αύξηση του ΦΠΑ βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και τα στοιχεία κάθε άλλο παρά «γεμίζουν» με έσοδα τα κρατικά ταμεία. Αντίθετα οι «παράπλευρες» απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες και δικαιολογείται η φράση του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη για «αυτοκτονικό μέτρο» σε ότι αφορά το προϊόν της χώρας που είχε την μεγαλύτερη επιτυχία. «Αν η κυβέρνηση ήταν έξυπνη, θα μείωνε τον συντελεστή στο πακέτο και δεν θα τον αύξανε» συμπλήρωσε με έμφαση ο κ. Ανδρεάδης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις της μελέτης:

  • Η συνολική αύξηση εσόδων από το ΦΠΑ των ξενοδοχείων θα ανέλθει μέχρι τα 200εκατ ευρώ το 2015.

  • Οι απώλειες του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου υπολογίζονται από 415εκατ ευρώ έως 680εκατ ευρώ.

  • Ωστόσο μακροπρόθεσμα οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν από 1δισ έως 1,7δισ ευρώ, ετησίως, με αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ έως -1,4 μονάδες ή «χασούρα» σε έσοδα ύψους 3δισ ευρώ.

  • Όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν είναι εξαιρετικά σημαντικές και υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις γενικότερα στον τουριστικό κλάδο.

  • Επισημαίνεται ότι η μελέτη δεν έχει συνυπολογίσει το «κόστος» της ανεργίας που θα προκληθεί, δηλαδή από την καταβολή επιδομάτων ανεργίας, την μείωση που θα υποστούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

  • Επίσης η μελέτη δεν «μετρά» ενδεχόμενες επιπτώσεις στα έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς υπολογίζει «μηδενικές επιπτώσεις»

  • Σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, βάσει της μελέτης θα χαθούν από 4εκατ - 6,7εκατ διανυκτερεύσεις το 2015, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζονταεκτιμάται ότι οι ετήσιες απώλειες θα κινούνται από 9εκατ – 15 εκατομμύρια.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα «βγάλει» το ελληνικό τουριστικό προϊόν στη διεθνή αγορά με ένα ποσοστό ΦΠΑ αρκετά υψηλότερο από όλες τις ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες διαθέτουν το προϊόν τους με ΦΠΑ 7% ως 10%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης.

Παράλληλα το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.
Στο μεταξύ όμως τα πακέτα συνεχίζουν να πωλούνται με το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Σημειώνουμε ότι το 2014 η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά αφίξεις 24 εκατομμυρίων τουριστών (εκ των οποίων τα 2,5 εκατ ήταν επιβάτες κρουαζιέρας) και για πρώτη φορά πετύχαμε υπέρ-τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης 20% (μετά το 15% του 2013), σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, αποσπώντας νέα κρίσιμα μερίδια αγοράς. Αποτέλεσμα αυτών των εκπληκτικών επιδόσεων ήταν να δημιουργηθούν περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην παράλληλη μείωση της ανεργίας και, για πρώτη φορά επίσης μετά έξι χρόνια, να επανέλθει το ΑΕΠ της χώρας σε θετικό πρόσημο.