Αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρονικών πληρωμών - Πάνω από 250 χιλ κάρτες στην Ελλάδα

Αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρονικών πληρωμών - Πάνω από 250 χιλ κάρτες στην Ελλάδα
Aυαξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών καθώς έως το 2020 συναλλαγές αξίας 130 δις δολ. αναμένεται να πραγματοποιούνται μέσω “έξυπνων κινητών τηλεφώνων” - smartphones, χωρίς τη χρήση μετρητών.


Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) σε λιγότερο από μία εξαετία από σήμερα, περίπου 254 εκατ. χρήστες κινητών θα έχουν μετατρέψει το smartphone τους σε ψηφιακό “πορτοφόλι” πραγματοποιώντας - κατά μέσο όρο - πέντε ηλεκτρονικές πληρωμές τον μήνα, μέσης αξίας 9 δολ η κάθε μία.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα της εταιρείας PRIME Research, που δημοσιοποίησε η MasterCard, οι κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τις πληρωμές μέσω κινητού και να τις ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Γαλλία.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, έως τις αρχές του 2016, τα smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως “ψηφιακό πορτοφόλι”.
Στα τέλη του 2015, όπως εκτιμούν στελέχη του τομέα ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα είναι διαθέσιμα σε ευρεία εμπορική κλίμακα τα προϊόντα πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, ή αλλιώς οι πλατφόρμες που θα επιτρέψουν στα smartphones να λειτουργούν με ασφάλεια και ως ψηφιακά πορτοφόλια.
Συνολικά υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του 2014 θα κυκλοφορούν στη χώρα μας περίπου 250.000 κάρτες ανέπαφων συναλλαγών. Ωστόσο, μόνο το 5% των σημείων πώλησης έχουν τερματικά για "ανέπαφες συναλλαγές", ενώ απαιτείται ένας αριθμός 10.000 τερματικών και 1 εκατ. καρτών, ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα που θα οδηγήσει στην ταχεία εξέλιξη της αγοράς των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών συσκευών.