Ποιες είναι η C-Trip και η Baidu που θα φέρουν κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα
Η αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι οι δύο παράγοντες που ενδεχομένως θα ανακόψουν την δυναμική άνοδο του ελληνικού τουρισμού το 2015 και να τον κρατήσουν έξω από το top 10 της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής.
Της Έφης Καραγεώργου
Το 2014 ήταν αναμφίβολα η χρονιάτων μεγάλων ρεκόρ στοντουρισμό, καθώς η Ελλάδα πέτυχε να προσελκύσει23 εκατομμύρια αφίξεις, ενώ τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17δισ ευρώ.
Πριν από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% από το 6,5% (στο τουριστικό πακέτοallinclusive) και πριν από τις διαδικασίες για εκλογή ΠροέδρουΔημοκρατίας, οι προκρατήσεις «έτρεχαν» με 10% και έδειχναν ότιπάμε για νέα απογείωση σε αφίξεις και έσοδα.
Οι τουριστικοί φορείς έχουν χαρακτηρίσει ως «αυτοκτονική» την αύξηση στο ΦΠΑ,καθώς θα εισφέρει έσοδα 300 εκατ ευρώ στα κρατικά ταμεία και θα στερήσει τον προϋπολογισμό από 3,8δισ ευρώ τουριστικά έσοδα.
Από την άλλη το ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς κατά πάσα πιθανότητα οδηγούμαστε σε εκλογές μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2015,έχει ανακόψει την δυναμική των προκρατήσεων. Το πρώτο τρίμηνο είναι καθοριστικό για την πορεία των αφίξεων, αφούμέχρι το Μάρτιο κάθε χρονιάς «κλείνεται» το 50% των συνολικών κρατήσεων του έτους.
Όμως παρά τις ελληνικές παθογένειες, η αίσθηση είναι θετική για το 2015, αφού, ο μεγαλύτερος διεθνώςtouroperator, ηTUI, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν κατά 10% οι τουρίστες που θα φέρει το 2015 στην Ελλάδα. Παράλληλα, ένα ακόμη θετικό σημάδι είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να προσθέσουν στο πρόγραμμα της θερινής σεζόν για το 2015 δεκάδες πτήσεις που συνδέουν ευρωπαϊκές πόλεις με την Αθήνα ή σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.
Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού «κτίζει» θέσειςστις νέες δυναμικές αγορές του παγκόσμιου τουρισμού, δίνοντας έμφαση στις δύο μεγαλύτερες -πληθυσμιακά- χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία.
Η Κίνα είναι στις αγορές- στόχους του ΕΟΤ, καθώς ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκινά από το 2015 συνεργασία με την C-Trip, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών κρατήσεων, με 140.000.000 εγγεγραμμένους πελάτες καθώς και με το Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα. Ενώ καρπούς απέδωσε η πρώτη απ´ ευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάης-Αθήνας φέτος και τώρα οι Κινέζοι σκοπεύουν το 2015, να προχωρήσουν σε περισσότερες, καθώς και να ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ προς Αθήνα και από το Πεκίνο.
Ανάλογες κινήσειςγίνονται και προς την Ινδία και πρόσφατα φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα και ξεναγήθηκαν σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας 100 εκπρόσωποιtouroperatorsαπό την Ινδία προκειμένου να ενημερωθούν για τις τουριστικές ευκαιρίες της χώρας μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Titan: Αύξησε την τιμή στόχο στα 59 ευρώ η Pantelakis – Αδικαιολόγητο το discount
: Στήριξη από οργανική ανάπτυξη, M&A και ελκυστική αποτίμηση
Όμιλος ΔΕΗ: Νέα ορόσημα και ενισχυμένη διαφάνεια στην ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης
Σημαντική ενίσχυση ESG επιδόσεων και σύνδεση εταιρικών δράσεων με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Real Consulting: Νέα αυξημένη τιμή στόχος 6,2 ευρώ από την Eurobank Equities - Σύσταση "buy"
Διψήφια ανάπτυξη έως το 2029
METLEN: Ενδυναμώνει τις δυνατότητες digital trading μέσω συνεργασίας με τη Volue
H METLEN παρείχε εκτενή υποστήριξη στη Volue καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης δοκιμών του…
ΕΥΔΑΠ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων από τις αρχές του 2026
Όλες οι λεπτομέρειες για τις νέες χρεώσεις
ΕΥΔΑΠ: Αυξήσεις στο νερό το 2026 - Διπλασιάζεται το πάγιο ύδρευσης -
Αμετάβλητη η τιμή ανά κυβικό για τα νοικοκυριά, διψήφιες οι αυξήσεις σε επαγγελματικά και βιομηχανικά…
ΟΤΕ: Διανομή έκτακτου μερίσματος μεικτού ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή
Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς δικαίωμα στο ως άνω μέρισμα
Lamda Development: Κερδοφόρο το 9μηνο - Στα 253 εκατ. ευρώ τα EBITDA αυξημένα κατά 2,7 φορές
Ρεκόρ στα λειτουργικά EBITDA από τα malls
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκριση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον αποκλειστικό έλεγχο της Εγνατίας Οδού
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα τη συγκέντρωση που δίνει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον αποκλειστικό έλεγχο…
Helleniq Energy και BP ανανέωσαν την συνεργασία τους έως το 2035
Η νέα συμφωνία επικυρώθηκε στα κεντρικά γραφεία της bp στο Λονδίνο
Συνεργασία Lamda και Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για ανάπτυξη Healthcare Park στο Ελληνικό
Συνεργασία Lamda και Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για ανάπτυξη Healthcare Park στο Ελληνικό
Νέο «πακέτο» στήριξης των επιχειρήσεων - Έρχονται μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων
Τα σχέδια για την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδ