Οι μισθοί των εργαζομένων στο Πλαίσιο οι... pilates και τα μπουζούκια

Οι μισθοί των εργαζομένων στο Πλαίσιο οι... pilates και τα μπουζούκια
Η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν εργαζόμενοι της εισηγμένης εταιρείας Πλαίσιο στην οποία κάνουν λόγο για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεις και μετατροπές συμβάσεων από 8ωρες σε 4ωρες, προκάλεσε την απάντηση της εταιρείας η οποία δηλώνει ότι πληρώνει πάνω από τον "βασικό" και ότι έχει διατηρήσει τις παροχές προς τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γυμναστήρια και διασκέδαση στα...μπουζούκια. 

Πολλά ακούγονται και γράφονται τα τελευταία χρόνια για την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων (απολύσεις, μειωμένες αμοιβές, μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική κλπ) ακόμη και σε εταιρίες οι οποίες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά αντιθέτως καταγράφουν το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο.

Μία από τις εταιρίες αυτές η οποία προ ημερών βρέθηκε στο «στόχαστρο» είναι και η Πλαίσιο, για την οποία οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν –μεταξύ άλλων – ότι απολύει μόνιμους υπαλλήλους για να προσλάβει 4ωρους, ενώ την χαρακτηρίζουν ως «εταιρία –πλυντήριο εργαζομένων».
Σε επικοινωνία που είχε το fpress με την διοίκηση της Πλαίσιο, η τελευταία κάνει λόγο για ασύστολα ψεύδη και ανυπόστατες κατηγορίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα μπορούσε –για επαγγελματικούς λόγους –να απολύσουμε μόνιμους υπαλλήλους για να προσλάβουμε 4ωρους αφού κάτι τέτοιο θα μας στοίχιζε περισσότερο (αποζημιώσεις αλλά και αυξημένο κόστος εκπαίδευσης).
Επίσης όπως αναφέρει, «στην Πλαίσιο όπως και σε κάθε άλλη εταιρία, απολύσεις γίνονται μόνο όταν κάποιος δεν κάνει καλά την δουλειά του».

Η απάντηση της Πλαίσιο για τις απολύσεις


Στo ΠΛΑΙΣΙΟ είμαστε 1.100 άνθρωποι που οδηγούμε την εταιρία μπροστά και που έχουμε καταφέρει να διατηρούμε μια νοικοκυρεμένη επιχείρηση και μια από τις πιο υγιείς στην Ελλάδα. Σε συνέχεια λοιπόν, των όσων ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μας και στους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που μας επιλέγουν όλα αυτά τα χρόνια, παραθέτουμε τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν στην εργασιακή μας στρατηγική:
1. Ο εισαγωγικός μισθός του Πλαισίου είναι 64% πάνω από τον βασικό
[η συλλογική σύμβαση είναι 550€ μικτά ενώ το Πλαίσιο προσλαμβάνει με 900€]

2. Παρ’ όλη την κρίση, όπου πλειοψηφία επιχειρήσεων μειώνει συστηματικά το προσωπικό τους, το Πλαίσιο έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας

3. Το 2013, το 51% του προσωπικού καταστημάτων πήρε συμπληρωματικό bonus

4. Οι απασχολούμενοι με 8ωρο συνάδελφοι στο Πλαίσιο αποτελούν τη βάση της σωστής εξυπηρέτησης και εξού και αποτελούν το 95% του προσωπικού καταστημάτων (ποσοστό δραματικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της αγοράς)

5. Το 95% του Top Management έχει βγει μέσα από την εταιρία, ξεκινώντας ως πωλητής, τεχνικός, αποθηκάριος ή κατευθείαν από το Πανεπιστήμιο ως management trainee – γεγονός που πηγάζει από τη συστηματική επένδυση σε εκπαίδευση και προγράμματα εξέλιξης συνεργατών

Και κάποια πράγματα που θεωρούνται προφανή, αλλά εν μέσω κρίσης δεν είναι δυστυχώς καθόλου δεδομένα:
1. Το Πλαίσιο δεν έκανε ποτέ καμία μείωση μισθού, εν αντιθέσει με τις αλλεπάλληλες μειώσεις που έχουν υποστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων στη πατρίδα μας

2. Το Πλαίσιο δεν έκανε ποτέ περικοπές προσωπικού, και πάλι αντίθετα με την Ελληνική πραγματικότητα, ακόμα και σε έτη που η κερδοφορία μας ήταν οριακή

Και τέλος όσον αφορά στο ζήτημα των 4-ώρων.
Θα ήταν το λιγότερο απερίσκεπτο να απολύσει κανείς 8-ωρους συνεργάτες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς 110 ώρες εκπαίδευσης, έχουν περάσει όλα τα τεστ και είναι επαγγελματίες (βιοπορίζονται δηλαδή από αυτή τη δουλειά), για να πάρει 4-ωρους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές και εργάζονται περιστασιακά για προυπηρεσία και «χαρτζιλίκι».
Να χάσουμε, δηλαδή, έναν έμπειρο και επαγγελματία συνεργάτη και να πληρώσουμε το κόστος της αποζημίωσης, για να προσλάβουμε δύο άπειρους συνεργάτες, να διπλασιάσουμε το κόστος εκπαίδευσης και να διατρέχουμε το τεράστιο ρίσκο ανά πάσα στιγμή ο 4-ωρος να φύγει είτε για μια άλλη ευκαιριακή δουλειά ή απλά για διακοπές...
Και όλο αυτό σε μια εταιρία που η άριστη εξυπηρέτηση είναι η κύρια στρατηγική της!
Σε καμία περίπτωση.
Τα παραπάνω δίνουν την πλήρη και σαφή εικόνα για το Πλαίσιο, μακριά από παιχνίδια εντυπωσιασμού, μένοντας απλά στην ουσία.


Τι ανέφερε η ανακοίνωση των εργαζομένων


Σε απολύσεις εργαζομένων προχωρά το Πλαίσιο με στόχο να προσλάβει 4ωρους με πολύ χαμηλότερες αμοιβές.Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων, ενώ ήδη έχουν απολυθεί 7 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, σε email που απέστειλε η εταιρεία ενημερώνει για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων...

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου «είναι πλέον πρόδηλο ότι η εταιρεία Πλαίσιο έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζομένους της. Μοναδικός της σύμβουλος είναι η υπεροψία. Μια εταιρεία που έχτισε το όνομα της στα πτώματα των απολυμένων και εξωθούμενων σε παραίτηση υπαλλήλων της, οι οποίοι αριθμούν πάνω από 500 τα τελευταία 3 χρόνια. Διακηρύσσει ότι δίνει εργασία σε 1.100 άτομα αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία πλυντήριο εργαζομένων.
Η ίδια εταιρεία δηλώνει περήφανη κέρδη πάνω από 75% και την ίδια ώρα αντί να κάνει αυξήσεις (στο όπως είναι πλέον γνωστό) εντελώς πιεσμένο προσωπικό της, στρώνει το χαλί ενός εργασιακού μεσαίωνα.
Πρωτοστάτης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Με ενοικιαζόμενους εργαζομένους. Έχοντας 4ωρους εργαζομένους των οποίων τα βασικά δικαιώματα καταπατώνται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Ατομικές συμβάσεις, “υποχρεωτικών” 10ωρων που έχουν “κενά σημεία” στη θέση των ωρών παραπάνω δουλειάς. “Πρωταθλήματα” ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων με έπαθλο την μη απολυσή τους, μηχανάκια χρονομέτρησης της παραγωγικότητας που μετράνε ακόμα και την ώρα που θα πάνε στην τουαλέτα και ένα σωρό άλλες πρακτικές που καθιστούν την ζωή των εργαζομένων της μαρτύριο.
Τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ αυτό σήριαλ του success story είναι η ανήθικη μεθόδευση της ώστε να αντικαταστήσει τους 8ωρους εργαζόμενους της, με 4ωρους σκλάβους! Προφασιζόμενη ένα σωρό ανούσιες αφορμές απολύει παλιούς για να φέρει καινούργιους, κάνοντας από επιλογή και όχι ανάγκη, την 4ωρη εργασία κανόνα και όχι εξαίρεση.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πίσω από τους στατιστικούς πίνακες, τις βραβεύσεις και τις στημένες συνεντεύξεις, η εταιρεία Πλαίσιο Computers είναι μια εταιρεία, που πλήρως εναρμονισμένη με τις καθεστωτικές κυβερνήσεις των μνημονίων, τσακίζει το ηθικό του εργαζόμενου, σκοτώνει τον μικρό-επιχειρηματία ανοίγοντας 52 Κυριακές τον χρόνο και επί της ουσίας σπρώχνει την κοινωνία στην εξαθλίωση, δημιουργώντας σκλαβοπάζαρα για τους νέους εργαζομένους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Pilates και μπουζούκια για τους εργαζομένους του Πλαισίου

Στελέχη της Πλαίσιο μιλώντας στο fpress δηλώνουν κατηγορηματικά ότι καμμία παροχή προς τους εργαζομένους δεν έχει κοπεί….
«Tα δύο γυμναστήρια της εταιρίας συνεχίζουν καθημερινά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εργαζόμενους με διαφορετικά προγράμματα (pilates, γιόγκα, βάρη κλπ) κάθε μέρα, ενώ κάθε μήνα υπάρχουν τα καθιερωμένα μπόνους στους πωλητές της εταιρίας, ενώ κάθε τρίμηνο και η καθιερωμένη έξοδος στα μπουζούκια», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ