Οι πέντε μήνες που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη

Οι πέντε μήνες που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη
Ένα καυτό πεντάμηνο έχουν μπροστά τους οι Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς ξεκινά  η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας.

Της Έφης Καραγεώργου

Οι αναδιαρθρώσεις είναι το hot της περιόδου αναφέρουν οι τραπεζίτες και το business της επόμενης μέρας συμπληρώνουν τα επενδυτικά κεφάλαια.Ήδη τα τραπεζικά επιτελεία έχουν προχωρήσει σε ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν προοπτική και είναι βιώσιμες, τηρουμένων των αναλογιών της σημερινής συγκυρίας και των «ζόμπι».

Το επόμενο βήμα, είναι να προχωρήσουν συνεργασίες και συγχωνεύσεις ομοειδών επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους.

Και δεν είναι τυχαίο το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στο επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε για 3η χρονιά η Eurobank εκπροσωπήθηκαν όλες οι κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, όπως μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, και την Ασία, privateequityfunds και hedgefunds.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην νέα ελληνική πραγματικότητα και εστίασαν στην αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναδιάρθρωση χρέους, την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει σε αποτελεσματική και βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, την ανάγκη για είσοδο νέου μετοχικού κεφαλαίου στους επιχειρηματικούς κλάδους και το ρόλο εξειδικευμένων συμβούλων στην λειτουργική αναδιάρθρωση και διοίκηση των επιχειρήσεων.

Η απόφαση λοιπόν έχει ληφθεί και είναι ομόφωνη, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα Ελλάδος, τραπεζίτες συμφωνούν ότι το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και οι προβληματικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να αντλούν πολύτιμους πόρους από τις υγιείς.

Το θέμα των αναδιαρθρώσεων θα «τρέξει» με την αλλαγή και του πτωχευτικού κώδικα που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Και τα πρώτα μεγάλα deal συνεργασιών και συγχωνεύσεων θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.