Το κέρδος για τους μετόχους των Alpha-Πειραιώς μέσω ΕΧΑΕ και η κερκόπορτα

Το κέρδος για τους μετόχους των Alpha-Πειραιώς μέσω ΕΧΑΕ και η κερκόπορτα
Η απόφαση της διοικούσας επιτροπής της ΕΧΑΕ να μην προσαρμοστούν

οι τιμές των μετοχών στις αυξήσεις κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να εξέπληξε αλλά τους αφήνει όλους ευχαριστημένους. Οι παλαιοί μέτοχοι δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσαρμογή τιμής και άρα δεν επηρεάζεται άμεσα μέσω «διοικητικής διαδικασίας» η τιμή των μετοχών που κατέχουν. Την ίδια στιγμή οι νέοι μέτοχοι καρπούνται θεωρητικά μια υπεραξία μεταξύ της τιμής κτήσης και της τρέχουσας δεδομένου ότι τη στιγμή που τοποθετήθηκαν αγόρασαν με discount έναντι της τιμής που καταγραφόταν στο ταμπλό του ΧΑ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μένουν ανεπηρέαστα και τα warrants των οποίων η τιμή εξαρτάται από αυτή των μετοχών στο ΧΑ η οποία δεν προσαρμόζεται. Ουσιαστικά δηλαδή μέσω της απόφασης της ΕΧΑΕ έχουμε ένα μπόνους σε παλιούς και νέους μετόχους το οποίο διευκολύνει την όλη διαδικασία των αυξήσεων.
Το Χρηματιστήριο αιτιολογώντας την απόφαση αυτή αναφέρει ότι « λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς, την επίδραση των κανόνων προσαρμογής τιμών μετοχών στην διαμόρφωση προσαρμογών δεικτών και σχετικών με αυτούς προϊόντων και την διεθνή πρακτική, ενέκρινε την απαλοιφή της προσαρμογής τιμής μετοχής για όλους τους τύπους ΑΜΚ με Ιδιωτική Τοποθέτηση».
Βέβαια η απόφαση του ΧΑ ανοίγει μια κερκόπορτα για τις επόμενες αυξήσεις υπέρ των βασικών μετόχων. Και αυτό διότι αν για παράδειγμα σε εισηγμένη αποφασιστεί αύξηση με ιδιωτική τοποθέτηση σε τιμή πολύ χαμηλότερη της χρηματιστηριακής τότε οι μέτοχοι που θα μπουν στην ιδιωτική τοποθέτηση έχουν θεωρητικά άμεσα μεγάλο κέρδος. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό την ανισσοροπία να διορθώσει η αγορά με πτώση της τιμής των μετοχών.

ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ