ΔΕΗ: Μείωση 40% στην κατανάλωση λιγνίτη με την μονάδα V στην Πτολεμαϊδα

ΔΕΗ: Μείωση 40% στην κατανάλωση λιγνίτη με την μονάδα V στην Πτολεμαϊδα
Την περιβαλλοντική απόδοση της επένδυσης που προγραμματίζεται στην Πτολεμαίδα, «μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπερασπίζεται με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ. Επισημαίνει ότι με την επένδυση θα εξασφαλιστεί μείωση 40% στην κατανάλωση λιγνίτη με αντίστοιχη θετική επίπτωση στις εκπομπές ρύπων.

Η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ, όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση, έχει ως εξής:

  • Η Μονάδα Vτου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της Πτολεμαϊδας, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που θα γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
  • Αποτελεί έργο υποδομής, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, που ενισχύει την εθνική οικονομία και κυρίως την ελληνική περιφέρεια που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη ανεργία, δημιουργώντας υπεραξίες για τις τοπικές κοινωνίες.
  • Θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.
  • Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθιστούνται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες. Θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών (κατά 40%) εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.
  • Αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.
  • Θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.

Όσον αφορά στη ίδια τη ΔΕΗ και της επιπτώσεις της επένδυσης για την επιχείρηση επισημαίνεται ότι:

  • Διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους.
  • Αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία
  • Η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης, με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έχει εγκρίνει την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους 739 εκατ. ευρώ περίπου για τη χρηματοδότηση του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ