Στρατηγική συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Qatar Petroleum

  Στρατηγική συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Qatar Petroleum
Τη στρατηγική τους συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας επικύρωσαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Qatar Petroleum International (QPI).


Σε πρώτη φάση, η συμφωνία αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση της εισόδου της QPI στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «ΗΡΩΝ ΙΙ», με ποσοστό 25%. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η QPI μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez, θα κατέχουν και θα διαχειρίζονται την πιο αποδοτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη εξαγορά σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα πιστοποιεί τη συνεργασία μεταξύ QPI και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μια συνεργασία με την οποία ανοίγονται ισχυρές προοπτικές για διεθνή διαφοροποίηση μέσα από έργα και επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, κυρίως δε σε έργα υποδομής LNG όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Με αφορμή τη στρατηγική συνεργασία, ο κύριος Nasser Al-Jaidah, CEO της QPI, δήλωσε, «Η απόκτηση του 25% στη μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ θα αποτελέσει τη βάση μιας μακράς και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στην QPΙ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η QPI πάντα αναζητά νέες συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρήκαμε έναν συνεργάτη που θα υποστηρίξει το στόχο της QPI για διαφοροποίηση, ανάπτυξη και επενδύσεις στην ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι μόλις η αρχή μιας στρατηγικής συμμαχίας που θα υποστηρίξει περαιτέρω την εδραίωση του Κατάρ ως έναν διεθνή προμηθευτή ενέργειας».
Μιλώντας εκ μέρους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο κύριος Γιώργος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου δήλωσε «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την QPI. Αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την εταιρεία μας αλλά και για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που κρατική εταιρεία του Κατάρ, και ένας από τους μεγαλύτερους "παίκτες" παγκοσμίως, επενδύει στην ελληνική αγορά ενέργειας. Εύχομαι αυτή να είναι η αρχή μια βιώσιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κύριος Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα Α.Ε. Soltan Saad Al-Moraikhi, ο κύριος Abdulaziz Al-Kuwari, Chief Financial Officer, QPI, ο Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Managing Director QEnergy Europe (θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο κύριος Marc Josz, Executive Vice President της GDF SUEZ Energy Europe branch.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ