Νέα μείωση στα έσοδα της Vodafone- Καμπανάκι από τους Αγγλους!!!

Νέα μείωση στα έσοδα της Vodafone- Καμπανάκι από τους Αγγλους!!!
Νέα επιχείρηση εξωραϊσμού στα ολοένα και πιο ...δυσάρεστα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος επιχειρήθηκε τις ημέρες αυτές, καθώς η εταιρική ανακοίνωση για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης (Ιουλίου – Σεπτεμβρίου) εστιάζει στην αύξηση της κίνησης στα ...data αντί να προτάξει την νέα σοβαρή μείωση των εσόδων κατά 18% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Θα πείτε, τι να κάνουν οι άνθρωποι του "κόκκινου μαγαζιού" της κινητής, να διαφημίσουν τις απώλειές τους; Και βέβαια όχι. Ίσως όμως θα πρέπει να κάνουν κάτι για να τις μαζέψουν και σίγουρα κάτι περισσότερο από την τακτική της περιστολής των δαπανών που έχουν κάνει μέχρι σήμερα.
Η εταιρική ανακοίνωση για το β τρίμηνο, εκτός από την αύξηση στα δεδομένα, (1,36 δισ. MB έναντι 940 εκατομμυρίων ΜΒ που ήταν στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, Απριλίου – Ιουνίου) καταγράφει τη δραματική μείωση των εσόδων κατά 18,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η εταιρία αποδίδει την πτώση στο ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει και φέτος την πτωτική του πορεία. Λίγο πιο κάτω όμως αναφέρει ότι το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η εταιρεία προσέθεσε 157.000 νέους πελάτες (φτάνοντας στα 4.788.000) που προφανώς δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν τα έσοδα παρά την αύξηση του χρόνου ομιλίας των πελατών σε 2.487.000.000 λεπτά από 2.345.000.000 το προηγούμενο τρίμηνο.

Γιατί;
Ο ένας λόγος είναι ότι από τους νέους πελάτες το 67,5% είναι χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας που δαπανούν λιγότερο από τα συμβόλαια.
Και ο δεύτερος ότι στο τρίμηνο το μέσο έσοδο ανά χρήση (ARPU) ανήλθε σε 11 ευρώ, υποχωρώντας οριακά έναντι 11,1 ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σχέση με τα 14,8 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και του πρώτου τριμήνου (Απρίλιος - Ιούνιος) με τα έσοδα να μειώνονται σε ετήσια βάση κατά 17,5%, αν και η χρήση έκλεισε με 122.000 περισσότερες συνδέσεις σε σχέση με το τέλος Μαρτίου.


Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, τα αναλυτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν τις γίνεται με τους πελάτες. Συγκεκριμένα το ARPU στα συμβόλαια ήταν στα 25,8 ευρώ έναντι 26,3 ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και στα 31,2 ευρώ πριν από ένα χρόνο και από τα 41 ευρώ στα μέσα του 2010! Η πτώση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην καρτοκινητή το ARPU διαμορφώθηκε στα 3,7 ευρώ έναντι 3,6 ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και εδώ υπάρχει μεγάλη πτώση από τα 4,9 ευρώ πριν από ένα χρόνο. Κι έτσι το μικτό ARPU διαμορφώθηκε στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013 στα μόλις 11,1 ευρώ, λίγο χαμηλότερα από το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 ( 11,5 ευρώ) αλλά πολύ πιο κάτω από ένα χρόνο πριν που ήταν 14,7 ευρώ.
Και όλα αυτά ενώ οι συνδέσεις καρτοκινητής (με σημαντικά χαμηλότερο έσοδο) αυξάνονται συνέχεια έναντι των συμβολαίων...

Το Καμπανάκι σε Περσιάνη
Τα μαθηματικά αυτά έχουν προκαλέσει την ανησυχία των Άγγλων ιδιοκτητών που έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό καμπανάκι στην διοίκηση του Γλαύκου Περσιάνη.(ΦΩΤΟ) Οι πρώτες συστάσεις έγιναν μετά το ναυάγιο της εξαγοράς της Wind, αλλά από τα τέλη του 2012 και μετά έγιναν πιεστικές αφού δόθηκαν εντολές για περικοπές κόστους (και προσωπικού). Όμως τα νούμερα συνεχίζουν να... πέφτουν.
Από τον περασμένο χρόνο στην εταιρία εφαρμόστηκε η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης (είχε αρχίσει το 2010 με τις περικοπές στα καταστήματα που έγιναν franchise) με «μάζεμα» σε έξοδα και θέσεις εργασίας. Το τέλος του πρώτου σκέλους του προγράμματος αυτού βρίσκει την ελληνική Vodafone με 400 εργαζόμενους λιγότερους. Από τους 2.572 υπαλλήλους που απασχολούσε το 2010, το Μάρτιο του 2012 βρισκόταν ήδη στους 2.133 με τη συνέχεια να έπεται...
Η εταιρία δεν δέχεται τους αριθμούς αυτούς, αλλά οι συνδικαλιστές τονίζουν πως η διοίκηση έχει πολλούς τρόπους να διώχνει κόσμο και να μην το χαρακτηρίζει «απόλυση», αλλά πολύ συχνά ...«κατάργηση θέσης».

ΠΗΓΑΙΝ ΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Κερασάκι στην... τούρτα για τη Vodafone, είναι η υπόθεση του προστίμου για την υπόθεση των υποκλοπών το οποίο σε πρώτη φάση η Vodafone πλήρωσε, αλλά πήρε πίσω. Τώρα υποχρεώθηκε να το ξαναπληρώσει αλλά και πάλι κινείται να το πάρει πίσω...
Όπως είναι γνωστό, μετά την εξέταση της υπόθεσης των υποκλοπών η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), επέβαλε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ στην Vodafone. Λίγο αργότερα όμως η εταιρία προσέφυγε στο ΣΤΕ, προσέβαλε την υπόθεση και πέτυχε την διαγραφή του προστίμου, με πρόνοια... να επιστραφεί εντόκως. Δηλαδή, πήρε και λεφτά πίσω!
Στα τέλη του 2012 η υπόθεση άνοιξε πάλι και η Vodafone ξανακλήθηκε για απολογία. Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2010 για την ακύρωση του προστίμου της ΑΔΑΕ, έγινε με το αιτιολογικό ότι οι συνεδριάσεις της Αρχής δεν ήταν δημόσιες. Έτσι το πρόστιμο «ακυρώθηκε» επειδή δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες από την ΑΔΑΕ. Για τον ίδιο λόγο ζητήθηκε από την Αρχή να επανεξετάσει όλη την υπόθεση των υποκλοπών για να εκδώσει νόμιμες αυτή τη φορά αποφάσεις:
Έτσι στις αρχές του 2013 η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, όπως ανακοίνωσε λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, επέβαλε στη Vodafone εκ νέου πρόστιμο στην εταιρία ύψους 50,6 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα το πρόστιμο καταλογίστηκε για το σύνολο των παραβάσεων. Μετά την απόφαση η Vodafone κατέβαλε το πρόστιμο, αλλά όπως και με την προηγούμενη δίκη έχει κινηθεί νομικά για να πετύχει την ακύρωσή του. Εάν το επιτύχει θα βγάλει μερικά εκατομμύρια ακόμη από τους τόκους που θα αναλογούν στην ενδεχόμενη επιστροφή...

Ν.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ