Κυριακάτικη "φιέστα" στα πολυκαταστήματα με απλήρωτους εργαζόμενους

Κυριακάτικη "φιέστα" στα πολυκαταστήματα με απλήρωτους εργαζόμενους
Πρεμιέρα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων –από τις συνολικά 7 το χρόνο- την ίδια στιγμή που εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου παραμένουν απλήρωτοι, άλλοι έχουν υποστεί μειώσεις μέχρι και 40% στις αποδοχές τους και άλλοι αναγκάζονται να δουλεύουν τετράωρα για 120 με 200 ευρώ το μήνα.  

«Πώς θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι τις Κυριακές σε μια επιχείρηση η οποία τους έχει δύο, τρεις ή και παραπάνω μήνες απλήρωτους¨; Επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπολαλλήλων.
Ηδη, όπως αναφέρουν η αγορά εργασίας στο εμπόριο έχει καταστρατηγηθεί. Αρκετές επιχιερήσεις έχουν αναγκάσει τους εργαζομένους τους να δουλεέψουν τις επλιπλέον 7 Κυριακές το χρόνο χωρίς παραπάνω χρήματα. «Οι εργαζόμενοι δέχονται ωμό εκβιασμό και αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, δεν έχουν παρά να υποκύψουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εμποροϋπολαλλήλων οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν και τις Κυριακές όταν:

  • Στην εταιρία Hondos Center οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες
  • Στα Sprider Stores όπου η διοίκηση κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στον αέρα με χρωστούμενα δεδουλευμένα και, χωρίς αποζημιώσεις, τώρα επιχειρείται ξανά το άνοιγμα τους. Όπως έγινε γνωστό στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας στις αρχές της εβδομάδας στην οποία μετείχε ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά και εργαζόμενους στην επιχείρηση, στόχος της διοίκησης είναι το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων SPRIDER, χωρίς να γίνεται λόγος για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων.
  • Στα Praktiker, όπου αυτές τις ημέρες τους καλεί να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 7%, ενώ από το σύνολο των εργαζομένων το 30-40% εργάζονται ως 4ωροι και 6ωροι,. Μάλιστα για το θέμα αυτό το επιχειρησιακό Σωματείο καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Οκτώβρη προκειμένου να αποφασίσει για τις μελλοντικές του κινήσεις.
  • Στις επιχειρήσεις Κωτσόβολος, Market In, Notos Galleries, Leroy Merlin, Extra, IKEA, Βερόπουλος, Μέριμνα Μάρκετ όπου έχουν επιβληθεί ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10 έως 40%
  • Τέλος στην εταιρία Jumbo όπου πολλά έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες… Μισθοί της τάξεως των 200 ευρώ, εξοντωτικά ωράρια και εκβιαστικές απολύσεις εργαζομένων. Και κυρίως «μπόνους» για κάθε υπάλληλο, της τάξεως των 20 ευρώ, αν πιάσει κάποιον πελάτη να κλέβει από το κατάστημα!

Οπως προκύπτει και από τα πρόσφατα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, μόλις των ένα τρίτο των εργαζόμενων φαίνεται ότι παίρνει κανονικά τον μισθό του. Από την έρευνα που έγινε σε δεκάδες χώρους εργασίας και αφορά σε περίπου 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους αποδείχθηκε ότι μόνο 700.000 παίρνουν κανονικά και στην ώρα τους το μισθό τους.Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 ως και 12 μήνες.
.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ