Σε νέους κλάδους επενδύει η HIG Capital στην Ελλάδα

Σε νέους κλάδους επενδύει η HIG Capital στην Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό της πρόγραμμα στον τουρισμό 

Στα 2,1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσουν μέχρι το τέλος του 2025 τα επενδεδυμένα κεφάλαια της HIG Capital Advisors LLC στην Ελλάδα μέσω της Inventio Group σε Logistics και Τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος CEO Inventio Group και CEO Streem Global στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η HIG Capital, ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχοντας επενδύσει ήδη 1,5 δισ. ευρώ με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, προχωρά περαιτέρω στην επιμήκυνση της επενδυτικής περιόδου στη χώρα μας για μια ακόμη πενταετία δηλαδή έως το τέλος του 2029. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, ότι η HIG Capital αναγνωρίζει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και διακρίνει επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα. Να σημειωθεί ότι στο ποσό των 2,1 δισ. ευρώ που προαναφέρθηκε δεν προσμετρώνται τα κεφάλαια που αναμένεται να διατεθούν για νέες εξαγορές τόσο στους κλάδους που έχει ήδη επενδύσει η HIG Capital όσο και στους νέους που διερευνώνται.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μπήτρος ένας κλάδος που παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες και αποτελεί τον επόμενο στόχο για την HIG είναι αυτός της αγροδιατροφής. Κλειστά ωστόσο κράτησε ο ίδιος τα χαρτιά του επενδυτικού βραχίονα για τον δεύτερο κλάδο που θα αποτελέσει επόμενο στόχο δραστηριοποίησης.

Οι εν εξελίξει επενδύσεις έχουν φορέα υλοποίησης τις δύο λειτουργικές πλατφόρμες Ella Resorts (κλάδος hospitality) και Streem Global (κλάδος logistics). Σημειώνεται ότι μέσω των δύο επιχειρηματικών «οχημάτων», των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, η HIG συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Στην Streem Global έχουν ενταχθεί έξι σημαντικές εταιρείες στον χώρο των μεταφορών και των Logistics, καθώς και το σχέδιο μετατροπής των παλαιών εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας Ελλάδος σε logistic center. Στην Ella Resort εντάσσονται 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητά της είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια.

Ειδικά για τη μεγάλη επένδυση logistics στη Χαλυβουργία Ελλάδος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία. Το έργο ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge.

Έχοντας ως στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών logistics τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η HIG Capital εξαγόρασε το 100% της εταιρείας Nami D.o.o στη Σερβία, η οποία ειδικεύεται στα logistics ψυχόμενων προϊόντων, διαθέτει άδεια τελωνειακής αποθήκης και καλύπτει τη μεταφορά φορτίων στη Σερβία και στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης διαθέτει τέσσερα ιδιόκτητα κτήρια με αποθηκευτικό χώρο ~8.000 τ.μ. και χώρους γραφείων 1.500 τ.μ. σε στρατηγική τοποθεσία κοντά σε βασικές συγκοινωνιακές διαδρομές, όπως ο αυτοκινητόδρομος Βελιγραδίου-Βουδαπέστης.
Για την επίτευξη του σχεδιασμού της HIG Capital, στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η συγχώνευση, υπό την Streem Global AE, των εταιρειών: Unit Hellas AE, Unit Shipping AE, Contrade AE. σε συνδυασμό με τις Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του σχεδιασμού για το 2024, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και οικονομίας κλίμακας. Σύντομα θα ακολουθήσει και η συγχώνευση της Μακιός ΑΕ και κατόπιν και της Ορφέας Βεϊνόγλου ΑΕ. Επόμενες στάσεις αναμένεται να αποτελέσουν οι αγορές των: Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Πολωνίας με στόχο και τη Γερμανία.

Σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό της πρόγραμμα στον τουρισμό

Ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνική τουριστική βιομηχανία και κατ επέκταση στην οικονομία της Ελλάδας δίνει η «H.I.G. Capital Advisors LLC», που ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει στην χώρα μας περισσότερα από 1,5 δισ ευρώ, με τα 750 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει επενδύσεις, αυτές έχουν φορέα υλοποίησης τις δύο λειτουργικές πλατφόρμες ELLA RESORTS (κλάδος hospitality) και STREEM GLOBAL (κλάδος logistics). Μέσω των δύο επιχειρηματικών «οχημάτων», των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, η H.I.G συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζόμενους, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Εστιάζοντας στο σκέλος της τουριστικής βιομηχανίας, στόχος της «H.I.G. Capital Advisors LLC», είναι η δραστηριότητα της να φτάσει τα 10.000 δωμάτια. Για την Ελλάδα η εταιρία στοχεύει στα 6.000 δωμάτια, ενώ ήδη σχεδιάζεται η επέκταση της στην Μεσόγειο για την διάθεση επιπλέον 4.000 δωματίων και την προσθήκη αυτών στο προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο της. Οπως τονίστηκε εξάλλου σε επίσημη εκδήλωση της «H.I.G. Capital Advisors LLC» στην Ρόδο ο κλάδος της Φιλοξενίας είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά, με τον Κωνσταντίνο Μπήτρο Διευθύνων Σύμβουλος Inventio Group και της Streem Global να δηλώνει ότι ήδη στελέχη της εταιρίας σκανάρουν Ιταλία και Ισπανία για την δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Κριτήριο για οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση αποτελεί η εξαγορά ξενοδοχείου με 200 και πλέον δωμάτια και η εγγύτητα του με αεροδρόμιο.
3.000 δωμάτια η δυναμικότητα των Ella Resorts στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στα Ella Resorts αντίστοιχα, έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων με τον Γιώργο Σταματίου Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ella Resorts, να τονίζει ότι σταθερές προτεραιότητες για τα Ella Resorts αποτελούν ταυτόχρονα, η διαρκής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η στήριξη των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών βιώσιμου τουρισμού, όπου βρίσκονται οι ξενοδοχειακές μονάδες του Ομίλου.
Ακαδημία τουριστικής εκπαίδευσης στην Αγία Μαρίνα - Αττικής

Μάλιστα με γνώμονα την διαρκή στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, τα Ella Resorts θα προχωρήσουν στην ίδρυση ακαδημίας τουριστικής εκπαίδευσης για χορήγηση Bachelor σε συνεργασία με το IST College, στο χώρο του υπό διαμόρφωση ξενοδοχείου που ετοιμάζει στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, εκεί που η εταιρία προέβη στην αγορά του πρώην ξενοδοχείου Αλθέα 350 δωματίων. Όπως τονίστηκε από τα στελέχη της εταιρίας, στην παρούσα φάση το έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο.

Τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την Ελλάδα, πέραν από το ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα Αττικής, η εταιρία τρέχει στην Κέρκυρα την πλήρη ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες) . Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 150.000.000 ευρώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σαιζόν , ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2024. Όλες οι ανακαινίσεις τελούν υπό την επίβλεψη της Inventio Edge, όπως τονίστηκε.

Παράλληλα στο επενδυτικό στόχαστρο της εταιρίας βρέθηκε η Κρήτη, όπου η εταιρία προέβη στην αγορά του ξενοδοχείου πρώην Aldiana Club, στην περιοχή Μόχλου με επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητά 360 δωματίων. Το έργο, υπό την εποπτεία της Inventio Edge είναι σε εξέλιξη με ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025.

Η παρουσία της Ella Resorts στην Ρόδο
Στο μεταξύ με επιτυχία καταγράφεται η δραστηριότητα της εταιρίας στο νησί των Ιπποτών . Ηδη τα δυο ξενοδοχεία που έχει θέσει σε λειτουργία τα Ellea και Elissa, τα οποία είναι κάτω από την ομπρέλα της Ella Resorts τρέχουν με πολύ καλή πληρότητα.
Πρόκειται για τα ξενοδοχεία της πρώην Aldemar Ρόδου, όπου η εταιρία προέβη σε πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων της δυναμικότητάς 835 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση) την οποία επιμελήθηκε πλήρως η Inventio Edge. Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 100.000.000 ευρώ. Μάλιστα με την συγκεκριμένη επένδυση, όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρίας, διασώθηκαν 350 θέσεις εργασίας, ενώ , μετά την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε 600 .

Η πλειονότητα των πελατών είναι από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Σκανδιναβία. Φιλοσοφία της εταιρίας εστιάζεται στο μότο της "προσιτής πολυτέλειας", όπως τόνισε ο Γιώργος Σταματίου και για το λόγο αυτό η παρούσα πρόταση φιλοξενίας είναι άκρως ανταγωνιστική και για το ελληνικό κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ