Bloomberg: Τo IPO του «Ελ. Βενιζέλος» νέα απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε

Bloomberg: Τo IPO του «Ελ. Βενιζέλος» νέα απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε

Το IPO του ΔΑΑ, το σημαντικότερο από το 2000, θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επεκταθεί περαιτέρω

Τρανή απόδειξη της «επιστροφής» της χώρας στον διεθνή οικονομικό χάρτη χαρακτηρίζει το Bloomberg την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, που πρόκειται για το μεγαλύτερο IPO στην ελληνική αγορά εδώ και τουλάχιστον 2 δεκαετίες.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα το πρωί, οι προσφορές για το 30% του ΔΑΑ που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν στα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 12 φορές. Η Αθήνα διασφάλισε τα 784,7 εκατ. ευρώ μόλις μερικές ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, ενώ η τιμή διάθεσης τελικά διαμορφώθηκε στο ανώτατο όριο του εύρους στα 8,2 ευρώ.

Η εισαγωγή του ΔΑΑ συνέβη την ίδια εβδομάδα με την επιτυχία του νέου 10ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου η Αθήνα προσείλκυσε προσφορές-ρεκόρ ύψους 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι των ευρωπαϊκών χωρών το 2023, αφήνοντας στο μακρινό παρελθόν τις μνήμες της κρίσης, όπως σημειώνει το Bloomberg, αναφερόμενο στην ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Τουρισμός

Το IPO του ΔΑΑ, το σημαντικότερο από το 2000, θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επεκταθεί περαιτέρω, ενόσω οι τουριστικές αφίξεις ήδη αναρριχώνται σε νέα ρεκόρ μαζί με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει επέκταση των εγκαταστάσεών της σε τρεις φάσεις, βάσει προσυμφωνημένου χωροταξικού σχεδίου, που έχει ως στόχο την αύξηση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών σε 50 εκατ. επιβάτες ετησίως έως το 2046. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει επέκταση του κεντρικού τέρμιναλ, ένας νέος διάδρομος στάθμευσης 32 αεροσκαφών, ένα νέο τέρμιναλ για VIP και μια πολυώροφη εγκατάσταση στάθμευσης οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ