Η Enel αφήνει τις ΑΠΕ και επενδύει στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Η Enel αφήνει τις ΑΠΕ και επενδύει στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας


Ο  νέος CEO της Enel παρουσιάζει το πρώτο του στρατηγικό σχέδιο - Ο Όμιλος θα περιορίσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

Η ιταλική Enel θα επικεντρώσει τις επενδύσεις της σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια και θα ακολουθήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις δαπάνες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη ο νέος διευθύνων σύμβουλός της.

Η Enel, μέχρι τώρα η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, σχεδιάζει 35,8 δισεκατομμύρια ευρώ ακαθάριστων κεφαλαιουχικών δαπανών στο σχέδιό της για το 2026, από τα οποία σχεδόν τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δικτύων της.

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι πιο επιλεκτικές εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και κόστους εισροών, ανέφερε η Enel, προσθέτοντας ότι θα δαπανήσει ακαθάριστο ποσό 12,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποθήκευση αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών στην ξηρά.

Ο όμιλος σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 13 γιγαβάτ (GW) νέας χωρητικότητας πράσινης ενέργειας παγκοσμίως, επίσης με τη σύναψη συνεργασιών με άλλους ομίλους.

Οι μετοχές του ομίλου ηλεκτρικής ενέργειας που ελέγχεται από το κράτος ενισχύθηκαν κατά 0,3% στις 11:40 GMT σημειώνοντας μια αρχική απώλεια 1% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και υποαποδίδοντας ένα κέρδος 0,5% για τον δείκτη blue-chip.

«Είναι απρόσεκτη η υπερβολική επένδυση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Flavio Cattaneo, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, προσθέτοντας ότι ο όμιλος πρέπει να είναι ευέλικτος για να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές ευκαιρίες.

Ο Cattaneo και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Stefano De Angelis δήλωσαν ότι ο όμιλος θα επικεντρωθεί στα δίκτυα επειδή αυτή η επιχείρηση είχε αποδόσεις που ορίστηκαν από ρυθμιστικές αρχές που ήταν επομένως πιο προβλέψιμες.

Μεταξύ των προηγούμενων ρόλων του, ο Cattaneo ήταν επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου Terna.

Ωστόσο, η επιβράδυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να καταστήσει τον όμιλο λιγότερο ολοκληρωμένο και περισσότερο εξαρτημένο από τους προμηθευτές ενέργειας, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Η Enel επιβεβαίωσε ένα κατώτατο όριο 0,43 ευρώ ανά μετοχή για το μέρισμά της τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Cattaneo, ο οποίος διαδέχθηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο Francesco Starace τον Μάιο, δήλωσε ότι ο όμιλος ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να αυξήσει το μέρισμα από το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι θα αγόραζε μετοχές της Enel για να στοιχηματίσει στην άνοδο των μετοχών.

«Σκοπεύω να αγοράσω 1 εκατομμύριο περισσότερες μετοχές της Enel και... δεν σκοπεύω να χάσω τα χρήματά μου», είπε ο διευθύνων σύμβουλος, προσθέτοντας ότι ο όμιλος θα μειώσει το κόστος κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια.

Ο όμιλος θα αφιερώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να διαχειριστεί ενεργά το χαρτοφυλάκιο των πελατών του μέσω ομαδικών προσφορών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν διαφορετικά εμπορεύματα και υπηρεσίες.
Αυτό θα βοηθούσε στην ανάκτηση κάποιου μεριδίου αγοράς αφού το ποσοστό απόκλισης πελατών αυξήθηκε σημαντικά στο 20%.

Το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος αναμένεται τώρα να μειωθεί σε περίπου 2,3 φορές τα κέρδη του ομίλου προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2026.

Στο τέλος του τρέχοντος έτους, ο καθαρός δανεισμός αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 61 δισ. ευρώ ή 2,7-2,8 φορές το EBITDA, υψηλότερο από αυτό που αναγραφόταν στο προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ