ΔΕΗ: Deal done για την Enel Ρουμανίας έναντι 1,24 δισ. ευρώ, ακολουθεί η... Κωτσόβολος;

Φουλ επίθεση από τον Γιώργο Στάσση

ΔΕΗ: Deal done για την Enel  Ρουμανίας έναντι 1,24 δισ. ευρώ, ακολουθεί η... Κωτσόβολος;

Η πρώτη σημαντική επέκταση στο εξωτερικό, ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ - Εnel Ρουμανίας: σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ηγετική θέση στη διανομή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας

 

 

Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία φέρνοντας με επιτυχία εις πέρας την πρώτη σημαντική επέκτασή της στο εξωτερικό και ενδεχομένως πολύ σύντομα να εξαγοράσει και την "Κωτσόβολος", αφού με βάση τα όσα κυκλοφορούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον βρετανικό μητρικό όμιλο της αλυσίδας, Curry’s.

Το Deal για την ENEL

Η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί από τις αρχές Μαρτίου μεταξύ των δύο εταιρειών, εκκρεμούσε όμως η έγκριση από τις αρχές ανταγωνισμού. Τότε, η ΔΕΗ είχε συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Enel για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 1,24 δισ. ευρώ περίπου. Η συνολική αξία της επιχείρησης είχε αποτίμηση περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Τι αγοράζει η ΔΕΗ στη Ρουμανία

Με την εξαγορά της Enel Romania η ΔΕΗ, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, «ισχυροποιεί τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης αποκτά άμεση πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα το φθηνότερο κόστος παραγωγής. Ουσιαστικά διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών). Αντιμετωπίζει το ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπου είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιο αγοράς της. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί και αυξάνει το μέγεθός της. Επιπλέον δίνει ένα γεωπολιτικό προβάδισμα στην Ελλάδα καθώς θα διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ενεργειακών πόρων και δικτύων μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, με την κίνηση αυτή υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο όπως μάλιστα είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν την επιτυχημένη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου το Νοέμβριο του 2021.»

Με τη συμφωνία εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία που περιλαμβάνει και τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χλμ, που διανέμει περίπου 16 TWh. Και αυτό γιατί στο χαρτοφυλάκιο της Enel Romania περιλαμβάνονται οι τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείας διανομής της χωράς Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της χώρας E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου, E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας, E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή).

Στις ΑΠΕ αποκτά σημαντικά έργα εκ των οποίων: Οκτώ αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW, 5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά. Ακόμη, αποκτά τις δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh, καθώς και την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας.»

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE, η HSBC Continental Europe, η AXIA Ventures Group και η Euroxx Securities SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.

Γιατί θέλει τον Κωτσόβολο

Γιατί ένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας θέλει αλυσίδα καταστημάτων λιανικής; Γιατί ένας παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας θέλει να βοηθήσει τα νοικοκυριά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά από τη στιγμή που αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζουν λιγότερες ποσότητες ρεύματος; «Γιατί θέλουμε να μπούμε στα σπίτια των καταναλωτών» απαντά αρμόδιο στέλεχος στο οποίο τέθηκε το ερώτημα. Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες βλέπουν… μπροστά. Βλέπουν ότι το μέλλον έχει έξυπνα σπίτια με μετρητές ενέργειας, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, και παροχή υπηρεσίας η οποία αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Έχει εξοπλισμό ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν και ουσιαστικά μια νέα αγορά το μέγεθος της οποίας ενδεχομένως να μην το έχουμε φανταστεί ακόμη. Όποιος έχει εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό ή έχει βάλει μια αντλία θερμότητας, ίσως αντιλαμβάνεται καλύτερα το αύριο. Αυτά τα καινούργια κόλπα θέλουν ρυθμίσεις άρα ειδικούς άρα ραντεβού για υπηρεσία. Τα έξυπνα σπίτια θέλουν συσκευές και αισθητήρες αλλά και εγκατάσταση και ρύθμιση. Άλλα κόλπα. Σε μερικά χρόνια, τα λεφτά δεν θα έρχονται από το πόσο συχνά θα ανάβουμε τον φούρνο ή τον θερμοσίφωνα αλλά από το πόσο εύκολα ή δύσκολα θα προσαρμόζουμε τα σπίτια μας στα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ