Νορβηγία: Προτείνει ποσόστωση φύλου 40% για μεγάλες και μεσαίες μη εισηγμένες εταιρείες

 Νορβηγία: Προτείνει ποσόστωση φύλου 40% για μεγάλες και μεσαίες μη εισηγμένες εταιρείες

Η πρόταση θα επηρεάσει επίσης τις μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις - εκείνες με ελάχιστους 30 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα πάνω από 50 εκατομμύρια κορώνες (4,7 εκατομμύρια δολάρια) όταν εφαρμοστεί πλήρως το 2028

Οι μεγάλες και μεσαίες ιδιωτικές εταιρείες στη Νορβηγία πρέπει να έχουν διοικητικά συμβούλια που να περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 40% γυναίκες, πρότεινε η κυβέρνηση της Νορβηγίας σε νομοσχέδιο τη Δευτέρα, σε μια περαιτέρω ώθηση να σπάσει το ταβάνι που εμποδίζει τις γυναίκες να φτάσουν σε κορυφαίες θέσεις.
Η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε ποσόστωση 40% για το φύλο στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, το 2005, δίνοντας μια διεθνή ώθηση για να αναγκαστούν οι εταιρείες να έχουν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια.
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρότεινε παράταση του νόμου περί ποσοστώσεων για να ισχύει για μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

Τη Δευτέρα, ανέφερε ότι η πρόταση θα επηρεάσει επίσης τις μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις - εκείνες με ελάχιστους 30 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα πάνω από 50 εκατομμύρια κορώνες (4,7 εκατομμύρια δολάρια) όταν εφαρμοστεί πλήρως το 2028.

«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το κάνει αυτό», είπε ο υπουργός Βιομηχανίας Γιαν Κρίστιαν Βέστρε σε συνέντευξη Τύπου. και σημείωσε ότι ενώ η ώθηση βασίζεται στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια δίκαιη πολιτική για την ισότητα, ο κύριος μοχλός ήταν οικονομικός.

«Πρόκειται, πρώτα και κύρια, για τη δημιουργία περισσότερης αξίας, καινοτομίας, δημιουργικότητας και χρήσης όλων των πόρων στην κοινωνία μας», είπε ο Vestre.

Το ποσοστό των γυναικών σε ιδιωτικές νορβηγικές εταιρείες είναι επί του παρόντος 20%, είπε η κυβέρνηση, από 15% πριν από δύο δεκαετίες.

"Αυτό, πιστεύουμε, πηγαίνει πολύ αργά και είμαι ανυπόμονος", είπε ο Vestre, προσθέτοντας ότι η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης έχει την υποστήριξη του κύριου νορβηγικού εργοδοτικού λόμπι, NHO, και της κύριας συνομοσπονδίας συνδικάτων, LO.

Το υπουργικό συμβούλιο κυβερνά σε μειοψηφία προκειμένου να ψηφίσει νόμους. Είναι πιθανό αυτό το νομοσχέδιο να περάσει με την υποστήριξη ενός αριστερού κόμματος στο κοινοβούλιο, της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, που υποστηρίζει την κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, αφορά περίπου 20.000 επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ