Πωλητήριο στον «Κωτσόβολο» βάζει η Currys

Πωλητήριο στον «Κωτσόβολο» βάζει η Currys

O όμιλος θεωρεί την «Κωτσόβολος» το καλύτερο «ασημικό» αυτή τη στιγμή και για αυτό θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητά του

Την πώληση της «Κωτσόβολος» διερευνά ο μητρικός όμιλος Currys, θεωρώντας ότι η θυγατρική της στην Ελλάδα με δραστηριότητα και στην Κύπρο αποτελεί μία καλή πηγή εσόδων, καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί στην ουσία τη μοναδική θυγατρική με σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορία.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην «Κωτσόβολος» η Currys εξετάζει τρία πιθανά σενάρια: την πώληση 100% της «Κωτσόβολος», την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ή τελικά τη διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας. Μέχρι το τέλος του 2023, πάντως, αναμένεται να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα ο όμιλος θεωρεί την «Κωτσόβολος» το καλύτερο «ασημικό» αυτή τη στιγμή και για αυτό θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητά του μέσα από την πώληση της ελληνικής θυγατρικής.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της «Κωτσόβολος» αποτελούν το 20% των συνολικών εσόδων του ομίλου Currys. Το έργο της αξιολόγησης των επιλογών και της αναζήτησης αγοραστών έχουν αναλάβει σύμβουλοι που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η JP Morgan και η Citigroup.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο βρετανικός όμιλος Currys αναφέρει τα εξής:

«Η Currys σήμερα ανακοινώνει ότι ξεκινά μια στρατηγική αναθεώρηση της δραστηριότητας της «Κωτσόβολος», που αποτελεί τον ηγέτη της κατηγορίας στην ελληνική αγορά, αναθεώρηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση της εν λόγω δραστηριότητας. Η «Κωτσόβολος» που έχει επίσης μια ανερχόμενη παρουσία στην Κύπρο είναι μια εταιρεία με ισχυρές επιδόσεις και κερδοφορία, με υψηλή αναγνωρισιμότητα του σήματος, με μια ενοποιημένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και με ποικιλόμορφο μείγμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Το διοικητικό συμβούλιο τακτικά αναθεωρεί τη δομή του ομίλου μέσα από το πρίσμα του να δίνει αξία στους μετόχους και πιστεύει ότι η ισχύς του σήματος «Κωτσόβολος», η επί σειρά ετών κερδοφορία και η ηγετική θέση που έχει στην ελληνική αγορά δεν ανταποκρίνονται στην αποτίμηση που έχει τώρα ο όμιλος Currys. Δεδομένης της ισχυρής οικονομικής προοπτικής για την Ελλάδα και των μελλοντικών δυνατοτήτων ανάπτυξης της εταιρείας, η διοίκηση πιστεύει ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για να διερευνήσει όλες τις επιλογές για την «Κωτσόβολος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Currys Άλεξ Μπάλντοκ δήλωσε:

«Οι επιδόσεις της Currys στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία είναι ισχυρές, εκεί όπου ο μετασχηματισμός αποδίδει και έχουμε αναλάβει δράση για να επανέλθει η κερδοφορία στις σκανδιναβικές χώρες. Η «Κωτσόβολος» είναι μια άριστη εταιρεία με λαμπρό μέλλον και τώρα είναι η σωστή στιγμή να αξιολογήσουμε πώς θα προωθήσουμε καλύτερα την Κωτσόβολος για να μεγιστοποιήσουμε την αξία για τους μετόχους μας»

Η «Κωτσόβολος» έκλεισε την οικονομική χρήση 2022-2023 με αύξηση του τζίρου κατά 12% σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων, επιτυγχάνοντας για μια ακόμη χρονιά την καλύτερη επίδοση στον όμιλο Currys (πρώην Dixons), όπου ανήκει η ελληνική εταιρεία. Τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 6 Ιουλίου 2023. Το βέβαιο είναι ότι με την παραπάνω επίδοση η «Κωτσόβολος» αναμένεται ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 700 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών για την χρήση 1η Μαΐου 2022 – 29 Απριλίου 2023, δεδομένου ότι κατά την προηγούμενη χρήση 2021-2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών, συμπεριλαμβανομένης και της δραστηριότητας στην Κύπρο, ύψους 664,42 εκατ. ευρώ.

Η «Κωτσόβολος» διαθέτει σήμερα 93 καταστήματα στην Ελλάδα και τρία στην Κύπρο (στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Πάφο) με το κατάστημα της Πάφου να είναι το τελευταίο που άνοιξε, πριν από περίπου δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ