ΕΕ:Προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο για τα 14 δισ. δολ. οφειλών της Apple

 ΕΕ:Προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο για τα 14 δισ. δολ. οφειλών της Apple

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απόφαση του 2016 ανέφερε ότι δύο φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας μείωσαν για περισσότερες από δύο δεκαετίες τεχνητά τη φορολογική επιβάρυνση της Apple, η οποία ήταν έως και 0,005% το 2014

 

Οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ την Τρίτη για να παρακάμψει ένα κατώτερο δικαστήριο και να υποχρεώσουν την Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία.

Η υπόθεση, η οποία έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στους εταιρικούς φόρους, είναι η πιο υψηλού προφίλ της εκστρατείας της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager, κατά των συμφωνιών μεταξύ πολυεθνικών και κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το αποτέλεσμά της θα καθορίσει εάν τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να χορηγούν σε πολυεθνικές σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε αντάλλαγμα για θέσεις εργασίας και επενδύσεις», δήλωσε ο δικηγόρος της Επιτροπής Paul-John Loewenthal στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απόφαση του 2016 ανέφερε ότι δύο φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας μείωσαν για περισσότερες από δύο δεκαετίες τεχνητά τη φορολογική επιβάρυνση της Apple, η οποία ήταν έως και 0,005% το 2014.

Το Γενικό Δικαστήριο το 2020 είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πληρούσαν το νομικό πρότυπο για να δείξουν ότι η Apple είχε απολαύσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
Ωστόσο, ο Loewenthal είπε στους δικαστές ότι η απόφαση ήταν «νομικά εσφαλμένη» και θα έπρεπε να ακυρωθεί.

Η Apple αντέκρουσε τα επιχειρήματα της Επιτροπής, λέγοντας ότι είχε πληρώσει το δίκαιο μερίδιο των φόρων στην χώρα.

«Τα κέρδη για τα οποία μιλάμε -τα κέρδη που είπε η Επιτροπή πρέπει να αποδοθούν σε αυτά τα υποκαταστήματα στην Ιρλανδία- αυτά τα κέρδη στην πραγματικότητα υπόκεινταν στο φορολογικό καθεστώς των ΗΠΑ», είπε ο Daniel Beard στο Δικαστήριο.
«Η Apple δημιούργησε αποθέματα για την πληρωμή αυτών των φόρων των ΗΠΑ και πληρώνει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ φόρο στις ΗΠΑ για τα ίδια κέρδη που η Επιτροπή λέει ότι θα έπρεπε να είχαν φορολογηθεί από την Ιρλανδία», επεσήμανε.
«Η Apple έχει πληρώσει τους φόρους που οφείλονταν βάσει του ιρλανδικού φορολογικού κώδικα».

Η επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ υπέστη δικαστικές απώλειες τους τελευταίους μήνες σε αμφισβητήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis, της Amazon και της Starbucks, αν και είχε μια νομική νίκη όταν το ΔΕΕ τον Σεπτέμβριο πήρε το μέρος του σε βελγική υπόθεση φοροαπαλλαγών κατά ομάδας πολυεθνικών.
Ωστόσο, η Vestager έχει αναγκάσει την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο να εγκαταλείψουν τις αμφιλεγόμενες φορολογικές δομές και συνέβαλε στο παγκόσμιο κίνημα για δικαιότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ Giovanni Pitruzzella θα εκφέρει μη δεσμευτική γνώμη στις 9 Νοεμβρίου, ακολουθούμενη από την απόφαση του Δικαστηρίου.
Η υπόθεση που εκδικάζεται την Τρίτη είναι C-465/20 P Επιτροπή κατά Ιρλανδίας και άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ