Επενδυτές που διαχειρίζονται 10 τρισ. δολ. ζητούν από τις εταιρείες ταχύτερη δράση για τα πλαστικά

 Επενδυτές που διαχειρίζονται 10 τρισ. δολ. ζητούν από τις εταιρείες ταχύτερη δράση για τα πλαστικά

 

Amundi, Pictet, Bailard μεταξύ αυτών που υπέγραψαν κοινή δήλωση που καλεί τις εταιρείες να στηρίξουν τις προσπάθειες της συνθήκης για τα πλαστικά

 

Επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Pictet και Amundi που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψαν δήλωση καλώντας τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και παντοπωλείων να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τη χρήση πλαστικών συσκευασιών εν μέσω αυξανόμενου κόστους και κινδύνων.
Η ομάδα των 185 επενδυτών, που συντονίζεται από την Ολλανδική Ένωση Επενδυτών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (VBDO), είπε ότι τα πλαστικά επέβαλαν περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κόστος στην κοινωνία από τις εκπομπές, τη ρύπανση και το κόστος συλλογής.

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην αυστηροποίηση των κανονισμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους, όπως απαγορεύσεις, φορολογία, κόστος φήμης και δικαστικές διαφορές.
"Ως υπεύθυνοι επενδυτές, ανησυχούμε ότι οι εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν προληπτικά αυτούς τους κινδύνους... ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος ή να χάσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, θέτοντας επομένως σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας και τις αποδόσεις των επενδύσεων", ανέφεραν οι επενδυτές.

Εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και έμποροι λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Danone, L'Oréal, Sainsbury's, Unilever και Walmart τον Ιούλιο του 2021 δεσμεύτηκαν να αλλάξουν τον σχεδιασμό των πλαστικών συσκευασιών τους προκειμένου να χρησιμοποιούν λιγότερο περιττό πλαστικό και να αυξήσουν την ανακυκλωσιμότητα, ως μέρος του "Plastic Waste Coalition of Action".

Μόλις το 27% των πλαστικών συσκευασιών στον τομέα των τροφίμων ήταν επαναχρησιμοποιήσιμο, ανακυκλώσιμο ή κομποστοποιήσιμο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των υπογραφόντων την Παγκόσμια Δέσμευση του Ιδρύματος Ellen MacArthur για μια κυκλική οικονομία για τα πλαστικά.

Οι υπογράφοντες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των πλαστικών συσκευασιών που παράγονται παγκοσμίως, έχουν δεσμευτεί για έναν στόχο 100% επαναχρησιμοποιήσιμων, ανακυκλώσιμων ή κομποστοποιήσιμων πλαστικών συσκευασιών έως το 2025.


Μια μελέτη του 2022 από την VBDO ανέφερε ότι περισσότερες από το ένα τρίτο των εταιρειών εξακολουθούσαν να μην δημοσιεύουν δεδομένα για το αποτύπωμά τους από πλαστικό, αν και αυτές που το έκαναν ήταν οι Carrefour και Tesco . Ενώ ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Metro, είχαν στόχο να μειώσουν τη συνολική χρήση πλαστικών συσκευασιών, οι περισσότεροι δεν το έκαναν.

Μεταξύ των υπογραφόντων της δήλωσης ήταν ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης Amundi , η μεγαλύτερη Legal & General Investment Management της Βρετανίας, ο αμερικανός επενδυτής Bailard και η Pictet με έδρα την Ελβετία.

Καθώς οι ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν αντίκτυπο στην κλίμακα και το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων, οι επενδυτές δήλωσαν ότι αναμένουν από τις εταιρείες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες να συμφωνήσουν μια φιλόδοξη συνθήκη για τα πλαστικά και να υποστηρίξουν νομικά δεσμευτικά μέτρα για τη μείωση της παραγωγής και την τόνωση της επαναχρησιμοποίησης.

Θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να προσφέρουν απόλυτες περικοπές στη χρήση συσκευασιών μιας χρήσης και να εξαλείψουν τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών, από τις οποίες περισσότερες από 3.000 έχουν εντοπιστεί σε συσκευασίες τροφίμων, ανέφερε η δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ