Το β΄εξάμηνο του 2023 η αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου

 Το β΄εξάμηνο του 2023 η αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου

Η επένδυση, εντάσσεται στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της ΕΤΒΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2026

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, με το ύψος της επένδυσης να κυμαίνεται στα 15-20 εκατ. ευρώ, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, Αθανάσιος Ψαθάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του συμποσίου που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas), με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο 2.0».

Η προαναφερόμενη επένδυση, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάσσεται στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της ΕΤΒΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2026, και το οποίο μάλιστα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300 εκατ. ευρώ «με μια μικρή μόχλευση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Λέγοντας ότι οι επενδύσεις είναι πλέον «πράσινες» και εστιασμένες στη ψηφιακή αναβάθμιση, ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα, με 10.000 στρέμματα.

Κατά την τοποθέτησή του στη θεματική ενότητα «ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης -Επιμελητήρια» του συμποσίου, ο κ. Ψαθάς υπενθύμισε ότι από τα 70.000 στρέμματα αδειοδοτημένα για την εγκατάσταση Βιομηχανικών Πάρκων, τα 50.000 στρέμματα είναι υπό τη διαχείριση της ΕΤΒΑ «και από αυτά τα καθαρά είναι τα 35.000 στρέμματα, εκ των οποίων έχει πωληθεί το 86% σε 2.200 εταιρείες, από τις οποίες οι 1.600 είναι ενεργές και οι υπόλοιπες με κατεβασμένα τα ρολά».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη «να τρέξουμε το μαραθώνιο για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτών του ΕΣΠΑ με ρυθμό 100σταριού», παρατηρώντας ότι «πηγαίνουμε αρκετά καλά».

Τη «χρυσή ευκαιρία» που παρέχει στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και το ΕΣΠΑ, προκειμένου να οδηγηθούν στην εξωστρέφεια, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Σίμος Διαμαντίδης, υπογραμμίζοντας ότι «όταν αυτό επιτευχθεί, τότε οι ελληνικές εξαγωγές θα τριπλασιαστούν τουλάχιστον». Υπενθύμισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2021 έφτασαν στα 40 δισ. ευρώ και φέτος αναμένεται να καταγράψουν νέο ρεκόρ, αφού «τον Σεπτέμβριο του 2022 ανέρχονταν στα 40 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 25% του ΑΕΠ της χώρας».

Για να οδηγηθεί μια επιχείρηση στην εξωστρέφεια «πρέπει να κάνει επενδύσεις», είπε ο κ. Διαμαντίδης και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι τα προαναφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία θα δώσουν τη δυνατότητα στις ΜμΕ να τις κάνουν «αφού θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν χρήματα χαμηλότοκα». Μεταξύ άλλων, επισήμανε το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα παρά την κρίση. Εκτιμώντας ότι «ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη να απογειωθεί», τόνισε ότι η υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος από τις ελληνικές επιχειρήσεις και η δραστηριοποίηση των ΜμΕ εκτός ελληνικών συνόρων «αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες για τον ΣΕΒΕ».

Τη θέση ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει διεθνή ρόλο, αλλά δεν το κάνει διατύπωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης επισημαίνοντας την ανάγκη να τρέξει με ταχύτερο ρυθμό η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Υπάρχει δυναμική, αλλά δεν είναι αυτή που μπορεί να μας καθησυχάζει για την αποφυγή έστω της μερικής αποτυχίας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων», είπε ο κ. Ζαρωτιάδης και υπογράμμισε την ανάγκη για την αξιοποίηση μέρους των πόρων για την υποστήριξη δημόσιων και μεγάλων υποδομών.

«Λεφτά υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι πως θα διοχετευθούν», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ ή αλλιώς Παρευξείνια), Αριστοτέλης Σπηλιώτης και σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είναι μοχλός υποστήριξης και «δουλειά των επιχειρηματιών να παίρνουν ρίσκα», υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει η επιχειρηματική δραστηριότητα εκείνη που θα απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια. «Το πιο κρίσιμο στοιχείο για να διοχετευθούν τα κονδύλια είναι να υπάρξει η κατάλληλη ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι πιο τολμηροί, αλλά και οι Μικρομεσαίοι στο επιχειρείν να μην είναι προσανατολισμένοι στην εσωτερική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ